O kandidujících stranách ve čtvrtek informoval mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. „Ve stanoveném termínu do pondělní čtvrté hodiny odpolední podalo kandidátní listinu pro volby do zastupitelstva registračnímu úřadu sedmnáct volebních stran," sdělil mluvčí.

Stejný počet stran jako letos kandidoval i v roce 2010. Jenže jen deset z nich se opět snaží uspět. Sedm z nich se o přízeň voličů neuchází a nahradilo je sedm nových stran.

Kandidátní listiny ještě nejsou definitivní. Do osmnáctého srpna na nich strany mohou odstranit závady a do třiadvacátého srpna vyškrtnout kandidáta. Stejný den zároveň úřad listiny zaregistruje, nebo odmítne. Ještě v září pak mohou toto rozhodnutí změnit soudy.

Úřad zaregistroval také strany se senátorskými kandidáty. V brněnském obvodu 60 jich je šest. To je o dvě více než v roce 2008.

K volbám lidé půjdou desátého a jedenáctého října. „Právo volit do zastupitelstva má občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně osmnácti let a je v den voleb přihlášen na území Brna k trvalému pobytu. Voličem je také občan členských států Evropské unie, pokud požádal o zápis do dodatku stálého seznamu voličů," uvedl Žára.

Do senátu mohou volit čeští občané z příslušného obvodu.