Výjezd i nájezd Dominiparku ústí do Husovy ulice, orientaci uvnitř domu řidičům usnadňuje světelná signalizace. Každé stání má své vlastní označení, pokud je místo volné, svítí zeleně, obsazené červeně. Řidič tak při projíždění domu vidí takřka za roh a na podlaží se rychle orientuje. „Cedule na každém patře propojená s čidly také řidičům ukáže, kolik míst je volných v podlaží nad ním. Rychle tím zjistí, jestli má cenu pokračovat výš," vysvětlil správce stavby Jan Strmiska.

Ve spodním patře v budoucnu najdou své místo elektromobily, zatím ale nejsou na stáních umístěné dobíjecí stojany. „Stání pro elektromobily a míst k dobíjení je podle mého názoru v Brně stále zoufale málo a každé další vítáme. Doufám, že bude zastupitelstvo vznik těchto míst podporovat a elektromobilů bude ve městě přibývat," uvedl Jakub Hruška z půjčovny elektromobilů Emuj. Zato auta s plynovým motorem můžou v Dominiparku parkovat už teď, jejich místo je nahoře na střeše. „Nebývá zvykem, aby parkovací domy měly místa i pro jiné než benzinové nebo naftové motory. My jich máme dvacet pro plynová auta, další čtyři jsou nachystané pro elektromobily, čekáme jen na dohodu s dodavatelem," vysvětlil náměstek primátora Richard Mrázek.

Projektanti nezapomněli ani na tělesně postižené a několik míst vyhradili i rodinám s dětmi. Parkovací dům má deset podlaží, dvě podzemní a osm nadzemních. Prostory nejvyššího patra zaplní galerie s designovým nábytkem, z terasy je jedinečný výhled takřka na celé Brno. Návštěvníci terasy zahlédnou i Hády, Petrov nebo náměstí Míru. Zajímavý výhled nabízí parkovací dům i zevnitř. Zájemci si mohou zblízka prohlédnout původní historickou zeď, vzdálenou jen několik decimetrů.

Parkování vyjde řidiče na patnáct korun za prvních třicet minut a třicet korun za každou započatou hodinu. Noční a víkendové parkování stojí dvacet korun na hodinu.

ELIŠKA SRNCOVÁ