Kromě známého manga, ananasu či papáji návštěvníci ochutnají i dračí ovoce nebo největší ovoce na světě, jackfruit. Pod jeho silnou, trochu pichlavou, vrstvou se skrývá žlutá masitá dužina. Chuť plodu, který váží i padesát kilogramů připomíná mix manga, hrušky a broskví.

Ovoce pořadatelé odebírají od malých farmářů z Ugandy. „Nepoužívají žádnou chemii, jsou to nejlepší potraviny z Afriky. Ovoce suší na sluníčku, nepřidávají tam žádné cukry. Na chuti je to hodně poznat,“ sděluje za pořadatelskou firmu Virunga Mirek Štipák.

Prodejci nabízí i ugandské kakaové boby. Právě ty přilákaly Moniku Kolenyovou. „Přítel mě sem vyslal pro kakaový bob. Nevím, co s tím chce dělat. Tvrdil ale, že se z něj dá sníst více než jen semena,“ směje se mladá Slovenka. V krabici si kromě bobu odnáší i spoustu dalšího exotického ovoce.

V nejvyšším patře budovy návštěvníci ochutnají ovocné smoothie nebo drink z cukrové třtiny. Mladík bere kus třtiny a vkládá ji do stroje. Do kelímku vytéká čerstvá šťáva. Kdo nemá hlad ani žízeň, může si zahrát na africké bubny.

Ovoce si lidé odnášejí na váhu v papírových krabicích, ve kterých ovoce doputovalo z Ugandy až do České republiky. „Nemusíme tak krabice vyhazovat, použijí je další lidé. Vyhneme se i používání plastových tašek,“ dodává Štipák.