Strach a pocit beznaděje prožili rodiče sedmnáctiletého vozíčkáře Michala Mihályho z Kuřimi na Brněnsku. Po pondělní hádce s matkou totiž mladík na čtyřiadvacet hodin zmizel z domu. Nedaleko domova ho našli Kuřimští, kteří se o pátrání dozvěděli z místního rozhlasu.
„Se synem jsem už zažila hodně nepříjemných zážitků. Z domu prchal mnohokrát. Tentokrát jsem se to ale rozhodla řešit, protože nemůžu takto dál žít. Půjde rovnou do psychiatrické léčebny,“ řekla otřesená matka Jitka Mihályová. Se svým hendikepovaným synem a dvěma dcerami žije v bytě v Kuřimi sama.

„Michal nemá obě nohy. Lékaři mu je amputovali už při narození. Porod byl velmi těžký. Má poškozenou páteř. Navíc má i psychické problémy. Bere silné léky, které teď u sebe neměl,“ vylíčil situaci v rodině otec Michal Mihály, který už sedm let žije s novou ženou.
Podle něj můžou za útěk syna sociální pracovnice a lékaři. „Několikrát jsme řekli lidem na sociálnímu úřadě, co Michal doma provádí. Měl jsem strach o své dvě zdravé dcery, kterým často ubližoval. Navíc při poslední prohlídce mu jeho doktorka odmítla píchnout injekci na uklidnění. Myslím, že syn patří do ústavu,“ svěřil se Mihály.

Policisté včera po Mihálym vyhlásili celostátní pátrání. Věděli ale, že nebudou hledat daleko. „V úterý ráno nám volal svědek, který Mihályho viděl v Havlíčkově ulici v Kuřimi,“ řekl operační důstojník.

Do kuřimských ulic a do okolních vesnic tak vyjížděli čtyři policisté a intenzivně ho hledali. O tom, že byl stále naživu, věděla i Michalova matka.
„Starosta vyhlásil zprávu o jeho útěku do rozhlasu. Ozvalo se mi několik lidí, kteří jej viděli,“ řekla Mihályová.
Chlapce, který z domu ujel v béžové bundě a růžových teplácích včera o půl šesté večer našli lidé v Bezručově ulici.
“Mladík byl v pořádku. Nic si z toho, že jej jeho rodina hledá nedělal. Hrál si ve vchodě se zvonky. Policistům zavolali lidé z domu,“ informoval mluvčí policie Brno – venkov Aleš Mergental.

Podle Lenky Hegrové z Ligy za práva vozíčkářů ale mohl „výlet“ mladíka na vozíčku skončit špatně. „Pokud by jej někdo napadl, mohl se jen těžko bránit,“ myslí si Hegrová.