VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jedlík zhltal půl kila ovaru. Za minutu a půl

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Skupiny hodujících lidí, stánky s masnými výrobky a u nich fronty nedočkavých milovníků uzenin. Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou ožil čtvrtým ročníkem Slavností moravského uzeného. Své výrobky tam o víkendu představilo šest uzenářů z regionu. Přilákaly asi čtyři tisíce lidí.

5.3.2016 AKTUALIZOVÁNO 6.3.2016
SDÍLEJ:

Středověký hrad Veveří nad Brněnskou přehradou v sobotu ožil při Slavnostech moravského uzeného.Foto: DENÍK/Attila Racek

Je sobotní poledne a nádvoří gotického hradu je plné. Jen za dopoledne navštíví akci asi dva tisíce lidí. „Na ochutnávkách jsme dopoledne spotřebovali dvacet až třicet kilogramů masa. Akce se díky pěknému počasí opravdu vydařila," myslí si Lubomír Hadač z uzenářství Hadač a Zapletal. Hostům nabízí různé druhy uzeného nebo klobásy a slaninu.

Přes rychlý odbyt masa, mají řezníci z této menší firmy zásob dost. „Po zkušenostech z předchozích let jsme si připravili zboží nejen k ochutnávkám, ale i k prodeji. Kdyby náhodou došlo, zajedeme pro další," slibuje Hadač. Jeho firma je nakonec podle návštěvníků nejlepší, už počtvrté.

I když název akce mluví o uzeném, řezníci a uzenáři nabízí i klobásy, jitrnice, tlačenky a další speciality. „Nejvíc lidé chodí pro jitrnice a tlačenku. Jitrnic jsme prodali asi třicet klilogramů jen za dopoledne," usmívá se Petra Veverková z řeznictví Kunovský. Firma získává od lidí třetí místo. Akci si pochvalují i ti, kdo přišli ochutnat nebo se něco dozvědět. „Jsem tu poprvé a navíc jen chvíli, ale už jsem měl opravdu výbornou ovarovou polévku. Také jsem snědl výborné maso a nějaké klobásy," říká Tomás Hejtmánek. Na ochutnávku uzeného se vydal s kamarády z Modřic na Brněnsku.

Kančí je nejlepší

Spokojený je i další mladík, student Martin Vetter. „Zatím mi vše chutnalo, ale nejlepší byla asi kančí klobása. Zatím jsem se nerozhodl, pro koho budu hlasovat," přiznává.

Hlasování bere velmi vážně. „Vím, kde mají dobré jitrnice, kde jsou dobré klobásy a kde maso. Ještě to ale musím nějak zprůměrovat a rozhodnout se, co bylo nejlepší," plánuje. Jediné co pořadatelům vytýká, je schovaná cimbálová muzika, kterou tak nejde dobře slyšet.

V pravé poledne začíná pod hlavním pódiem soutěž jedlíků. Za úkol mají sníst co nejrychleji půl kila ovaru. Soutěž však záhy končí. „Vyhrál muž, který svou porci snědl už za minutu a čtyřiadvacet vteřin," diví se hlavní organizátor Pavel Pichler. Soutěž je jedním ze zpestření slavností. Kromě ní je přichystaná také kuchařská škola.

Narozdíl od předchozích let nejsou na Veveří otevřené ochozy. Kvůli rekonstrukci, což mrzí hlavně nejmenší. „Letos je tu tím pádem méně programu pro děti, což je škoda," stýská si otec dvou chlapců Pavel Paulen. Když se dozvídá o šifrovací hře, která má děti zabavit, jde ji s nimi vyzkoušet.

Zato František Kanclíř má v plánu jinou činnost, „Přišel jsem podpořit synovce, který má uzenářství Ráček. Od ostatních ani ochutnávat nebudu. Synovec je pro mě nejlepší. Do svých uzenin totiž nepřidává příměsi," pyšní se. Synovce proto přišel na akci podpořit. Jeho uzenářství nakonec získává druhé místo.

Spousta lidí se na akci přišla nejen dobře najíst, ale také se něco dozvědět. Sedmdesátiletý Karel Stoudek přicestoval až z Rakouska, aby se s místními odborníky poradil o uzení. Doma totiž udí, ale s výsledkem není spokojený. „Vaříte maso před uzením? Jak dlouho máte naložený kilový kus kvalitní krkovice," ptá se uzenáře Hadače, který mu na jeho otázky rád odpovídá.

Tuhé maso

Rozhovor zakončuje Stoudek pochvalou. „Udím po starorakouském způsobu. Maso dlouho vydrží, ale je tuhé. Vaše je krásně měkké," chválí uzenáře. Ten mu ochotně radí, co změnit.

Spokojená odchází také sedmnáctiletá Anna Dalecká. „Táta doma udí, ale výrobky těchto uzenářů jsou samozřejmě lepší. I když naše uzené má také své kouzlo," zdůrazňuje dívka. Při ochutnávce se zaměřila právě na uzená masa.

EVA BÁRTOVÁ

Autor: Redakce

5.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
10

Letiště Brno zacílí více na mladé. V létě nejvíc táhl bulharský Burgas

Zloděj odcizil na Ivančicku další několik desítek let pěstovanou borovici.
5

Pěstiteli ukradli čtyřicetiletou bonsaj. Zloději to stihli za tři minuty

Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

Vídeň, Brno /REPORTÁŽ, INFOGRAFIKA/ – Ohřát se horkým punčem pod vídeňskou radnicí jezdí Češi už léta. Turista tam v průměru utratí asi 800 korun. Prozkoumat šest ze třinácti adventních trhů v rakouském hlavním městě se vydaly redaktorky Deníku Rovnost.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme ZŠ Kanice, Bílovice nad Svitavou, Vranov a další

Brněnsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze základní školy v Kanicích, Bílovicích nad Svitavou, Ochozi u Brna, Babicích nad Svitavou a Vranově. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Práškovací letadlo i hadraplán. Výstava provází novodobými dějinami Moravy

Brno /FOTOGALERIE/ – Sto padesáti kilogramovou knihu podepsanou Tomášem Garriguem Masarykem, práškovací letadlo i dobové filmové záběry z dvacátého století si mohou od středy prohlédnout návštěvníci Moravského zemského muzea. To vše v nové stálé expozici nazvané Středoevropská křižovatka Morava ve dvacátém století.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT