Problém je v tom, že neexistuje žádná lhůta, do kdy musejí rodiče oznámit, že si vybrali jiné zařízení. Ředitelé tak místo drží až do září, kdy děti do školek nastoupí. A to komplikuje rozhodování i zřizovatelům školek, protože do poslední chvíle netuší, zda mají dost míst nebo se mají pokusit navýšit kapacity.

Na tento problém upozorňuje například městská část Brno-sever. V šestnácti školkách má kapacitu téměř patnáct set míst. Loni vypsali 276 volných míst. „Na konci srpna ale přes sto tříletých dětí stále čekalo na místo. Nakonec se v září uvolnilo osmašedesát míst," popsal situaci starosta Brna-severu Rostislav Hakl.

Městská část pak dodatečně navýšila ještě kapacitu ve školkách o dvaadvacet míst, další přibyla letos začátkem roku v Bieblově ulici v nově otevřené školce za čtyřiatřicet milionů korun. Tam přijali sto dětí, mezi nimi byly i dvouleté.
Letos starosta očekává podobný scénář jako loni. „Po uzavření celoměstského elektronického zápisu se u nás do školek nedostalo pětašedesát z dvou set dvanácti přihlášených tříletých dětí. Starší jsme vzali všechny," informoval Hakl.
Dodal, že po zkušenostech očekává, že na začátku září nastoupí všechny tříleté děti a díky navýšeným kapacitám i některé dvouleté. „Bohužel platí, že rodiče prozatím nepřijatých dětí musejí čekat. Apelujeme proto na ty, jejichž dítě přijali ve více školkách, aby nevyčkávali a závazně si vybrali školku co nejdříve," poznamenal starosta.

Situaci popsala nedávno i ředitelka školky v ulici Kosmonautů ve Starém Lískovci Lucie Žigárdyová. „Zájem je sice každý rok o něco vyšší než kapacita, ale v září to většinou není tak hrozné, jak to ještě v červnu vypadá," poznamenala.
Zřizovatelé škol často mají i problém dopředu odhadnout, jaký bude o školky v jejich městské části zájem a tudíž vytvořit potřebné kapacity. „Je těžké to zjistit kvůli ochraně osobních údajů. Navíc ne všichni rodiče chtějí dávat tříleté děti do školek," vysvětlil starosta Bohunic Miloš Vrážel.

Také největší městská část Brno-střed se musí vypořádat s vícenásobnými přihláškami. „Dostali jsme téměř devatenáct set přihlášek na 433 míst. Většina rodičů ale podala nejméně dvě přihlášky. Nejsou ojedinělé případy, kdy rodiče přihlásí dítě dokonce do patnácti školek. Hodně rodičů se stále nerozhodlo pro konkrétní školku. Konečné údaje proto budeme mít až v září," sdělil mluvčí městské části Roman Burián.
Podle elektronického zápisu, do kterého se zapojují všechny městské části kromě Brna-středu, se letos do školek nedostalo přes dva tisíce zájemců, tedy zhruba polovina přihlášených. „To jsou ale zkreslené údaje právě kvůli vícenásobným přihláškám," upozornil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára s tím, že výsledné číslo může být až o stovky nižší.