Místo, kde dříve stával brněnský dům U Sedmi švábů je po právu obávanou adresou. Dnes po desáté hodině v Kopečné ulici při stavbě nového domu vybuchly dvě svářecké bomby. A hasiči bojovali o to, aby další tlakovou vlnu nevyvolalo dalších osm hořících lahví. Evakuováno bylo šedesát lidí zokolních domů. Hasiči už bomby mají pod kontrolou a všechny je ochlazují. Nebezpečí dalšího výbuchu nehrozí. Na zadýmenou ulici plnou štiplavého černého kouře se dívali až do dvou hodin odpoledne. Do domů se budou moci vrátit až okolní budovy prohlédne statik.

Podle očitých svědků se oheň rozšířil poté, co svářeči odkapala na acetylenovou láhev hořlavá kapalina. Pak si všiml, že bomba se vznítila. Plameny začaly šlehat vcelém sklepě, kde bylo uloženo deset podobných bomb. „Jsme na začátku vyšetřování. Jediné co teď víme, je že dělník oheň nechtěl založit,“ poznamenal mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Zedníky a lidi ze sousedního domu zachránil od následků výbuchu Jiří Černohorský. „Věděl jsem, že vtom sklepě hoří bomby. Ihned jsem zavolal na ostatní borce, aby utekli a začal jsem zvonit na domy okolo,“ popsal rychlou evakuaci zedník Černohorský. Jeho rozhodnutí bylo správné. Právě ve chvíli, kdy lidé rychle utíkali po schodech na ulici, vybuchla první bomba. „Byla to taková dutá rána. Ale barákem otřásla. Byl to obrovský tlak. Vysklila se dvě okna vpřízemí,“ popsal své zážitky Miroslav Pýcha, který bydlí vedle nově vznikajícího betonového komplexu. Když už se Pýcha díval na dům ve kterém bydlí zprotější ulice země se zatřásla podruhé. Vybouchla další, tentokrát propan - butanová láhev.