Patří mezi nejoblíbenější odpočinková místa v Brně. Lidé, kteří mají rádi okolí parku na Kraví hoře, se teď mohou těšit na další novinky. Městská část Brno-střed totiž plánuje zvelebit okolí stezky vedoucí do parku z Rybkovy ulice a navíc také vytvořit areál pro skateboardisty.

Největších změn se dočkají lidé, kteří bydlí pod oblíbeným parkem u Rybkovy ulice. Dělníci tam totiž přestaví na park vyhořelou vojenskou jídelnu kousek od Gymnázia Matyáše Lercha. „V polovině listopadu pořádáme debatu s místními, abychom se dozvěděli, jak si přejí, aby místo vypadalo. Jestli budou chtít zahradu se vzrostlými stromy, vybagrujeme veškeré základy bývalé jídelny. Pokud si ji budou přát jen s trávou a lavičkami, základy odstranit nemusíme," popsala varianty změn místostarostka městské části Jasna Flamiková.

požár jídelny
- bývalá vojenská jídelna u Rybkovy ulice v městské části Brno-střed vyhořela na konci listopadu 2010
- operační důstojník hasičů při požáru vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu
- oheň se rozšířil až po střechu budovy
- propadly se stropy i stěny jídelny
- při požáru nikomu nevznikla žádná škoda
- požár hasiči likvidovali téměř celý den

Dodala, že jde zatím pouze o plány, protože odbor životního prostředí městské části nemá na příští rok peníze na stavbu. „Hledáme proto dotační zdroje, abychom mohli co nejdřív začít místo předělávat. Na ceně se také odrazí, jak moc budeme bagrovat," doplnila místostarostka Brna-středu.

Předseda občanského sdružení Masarykova čtvrť a zároveň zastupitel městské části Michal Závodský záměr radnice Brna-středu vítá. Zároveň doufá, že obyvatelé Rybkovy ulice a okolí nebudou k plánu na přestavbu lhostejní a nabídnou své názory. „Jídelna je opuštěná, už dávno tam nemá co dělat. Místo totiž patří mezi jednu z přístupových tras do parku. Při cestě do kopce ale dnes lidé narazí jenom na vyhořelý dům místo zeleně," konstatoval Závodský.

Místní se těší, že vyhořelá a vybydlená jídelna zmizí. „Všude okolo jsou krásné opravené domy, jen jídelna nám to tady trochu hyzdí. Přeju si pořádný park se stromy a lavičkami, abych tam mohla chodit s dětmi nebo si tam jen tak ve volnu číst," svěřila se například Veronika Krejsová, která v místě bydlí.

Nový park není jedinou plánovanou změnou k lepšímu. Už minulý týden začali dělníci opravovat dětské hřiště na kopci v parku Kraví hora. „Nerovný písčitý povrch nahradí umělý. Dětem se po hřišti bude lépe chodit a sportovat," popsal jednu ze změn mluvčí městské části Brna-střed Roman Burián.

Opravy vyjdou celkem na víc než jeden milion korun. Dělníci při přestavbě hřiště dají do pořádku prolézačky pro děti. Kolem ještě postaví lavičky. Před měsícem se také v parku objevil nový betonový šachový stolek s dvěma židlemi.

Dál ještě dělníci přestavují dvě hřiště v areálu koupaliště na Kraví hoře. „U jednoho se také mění povrch. Druhé se rozšiřuje, aby měly děti víc možností, kde si při návštěvě koupaliště hrát," doplnil mluvčí Burián.

Další velké změny prosazuje vedení městské části nedaleko baseballového hřiště na Kraví hoře. „Chceme tam postavit betonový park pro skateboardisty. Kdysi byl na Nových sadech, ale tam jsme teď přesunuli basketbalové hřiště. Vedle skateparku ještě plánujeme postavit odpočinkovou zónu s lavičkami a dětské hřiště se zajímavými barevnými atrakcemi," popsal záměr starosta městské části Brno-střed Martin Landa.

Přestavba by měla být hotová do dvou let.