Za odvahu a profesionalitu při zásazích, ale také za kulturní činnost v obci mohou hasičské jednotky a sbory získat ocenění v anketě Dobrovolní hasiči roku. Akci už čtvrtým rokem pořádá spolek Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku. „Přihlašování začalo v květnu a končí poslední den v červenci. Případným zájemcům tedy zbývá ještě závěrečný týden," upozornil prezident pořádajícího spolku Jiří Bezděk.

anketa dobrovolní hasiči roku
- Zúčastnit se mohou hasičské jednotky a sbory z celé České republiky.
- Odborná porota vybere pět nejlepších v každé z pěti oblastí. O vítězích v každé z nich rozhodnou hlasující v anketě.
- Vítězové si letos rozdělí jeden a čtvrt milionu korun a třicet profesionálních vysílaček.
- Přihlásit se lze už jen do konce července.

Soutěží se ve dvou kategoriích. První jsou hasičské jednotky. Přihlašují se na základě nějakého zásahu v terénu, který byl podle jejich mínění dobře zvládnutý. Druhou kategorii tvoří hasičské sbory. U těch se hodnotí jejich angažovanost a podíl na rozvoji kulturního života v obci. Dalším kritériem je to, jaké zásluhy mají v oblasti vzdělávání hasičské mládeže.

Jedním ze sborů dobrovolných hasičů na jižní Moravě je ten z Žabčic na Brněnsku. V letošním roce se soutěže účastní poprvé. „Sbor u nás v obci funguje už dlouho. Letos jsme oslavili sté výročí," uvedl starosta sboru Rudolf Valášek.

V Žabčicích je dobrovolných hasičů přes stovku, z toho polovinu tvoří mládež. „Snažíme se zapojovat do dění v obci a lákat k nám nové členy. Zatím se nám to zřejmě daří. Dětí totiž máme ve sboru tolik, že je při akcích skoro nemůžeme uhlídat," pousmál se starosta.

Do ankety se Žabčičtí přihlásili právě kvůli akcím, které v obci často pořádají. „Hodně se zaměřujeme na děti. Každoročně pro ně pořádáme letní tábor, ale třeba také maškarní ples nebo hasičské závody. Docházíme také do školy i školky, kde dětem přednášíme," popsal aktivity žabčických dobrovolných hasičů Valášek. Kromě toho vyjíždějí samozřejmě také do terénu. Letos zasahovali u čtrnácti případů.

Anketa zahrnuje celou republiku, vítěz však není jen jeden. Organizátoři některé kraje sloučili a vytvořili tak pět oblastí. V každé z nich někdo zvítězí.

Jednu oblast tvoří také Jihomoravský kraj s Krajem Vysočina. Loňským vítězem se v ní stala jednotka dobrovolných hasičů ze Strážnice na Hodonínsku. „Získali jsme asi čtyřicet tisíc korun a použili je na nákup nové termokamery. Výhra sice nepokryla celou potřebnou částku, ale významně nám pomohla," řekl velitel zásahové jednotky ve Strážnici Michal Vajčner.

HANA FLORIÁNOVÁ