Matějkovi se to nelíbí. „Chápu, že pro město je nejlepší opravovat sítě v létě, když je tu nejméně lidí. Dost mi to ale zkomplikuje život. Pracuji totiž mimo Brno a dojíždím autem. Denně tak nachodím kilometry od místa, kde zaparkuji. Navíc mi zkomplikuje i odjezd na dovolenou. Sbalit celou rodinu do auta daleko od domu bude náročné," postěžoval si Matějka.

Problémy spojené s rekonstrukcí si uvědomuje i starosta Brna-středu Libor Šťástka. „Od pondělí proto zpřístupníme zdarma jindy placené parkoviště u polikliniky v Zahradníkově ulici. Závory na něm zůstanou otevřené až do konce září," upozornil Šťástka.

Rekonstrukce uzavře i několik dalších ulic. Neprůjezdná zůstane například Hoppova, Dřevařská nebo Antonínská ulice.

Městská společnost Teplárny Brno totiž minulý týden zahájila přestavbu parovodního potrubí na horkovody. „Situace na trhu s energiemi je nejistá, a proto chceme vytvořit co nejlepší podmínky pro udržení cen tepla," vysvětlil náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Úpravy, které začaly tento týden, potrvají až do konce září. Letos za ně město zaplatí skoro 130 milionů korun. Kvůli rozsahu prací nemůžou dělníci potrubí vyměnit postupně, čímž by se komplikace v dopravě zmenšily. „Je totiž nutné potrubí smontovat, odzkoušet, napustit a teprve po zprovoznění zasypávat. Tam, kde to bude technologicky možné, se pokusíme zkrátit uzavírky na co nejkratší dobu," popsal generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Přestavba na parovody má lidem přinést úsporu v nákladech na vytápění. „Zvýšíme tím efektivitu dodávek tepla. Pára má přenosovou teplotu dvě stě třicet stupňů, kdežto horká voda jen polovinu. Z toho plynou i menší ztráty. Navíc rekonstruujeme pětapadesát výměníkových stanic," vysvětlil Fajmon.

Teplárny už v minulých letech ve městě vyměnily asi osm kilometrů potrubí. „Z měření vyplývá, že někteří lidé ušetřili až pětinu energie," uvedl Fajmon.

Podle mluvčí tepláren Michaely Gálikové to však neznamená, že se úspora energie promítne do peněženek lidí. „ Svoji roli hraje také to, jak je silná a dlouhá zima," podotkla Gáliková.

Město chce do sedmi let vyměnit devadesát kilometrů stávajících parovodů. Projekt za dvě miliardy korun pak ročně městu ušetří sto milionů korun.

Rekonstrukce teplovodů se dotknou těchto ulic:

Dřevařská
Botanická
Antonínská
Burešova
Sokolská
Mášova
Kotlářská
Bayerova
Zahradníkova
Hoppova