Inteligentní záchranný modul, jak se přestavěnému kontejneru říká, stojí nedaleko brněnského hlavního nádraží od sedmnáctého prosince. „Je to pilotní projekt. Chtěli jsme vyzkoušet, jak bude fungovat a jsme překvapení z pozitivních reakcí lidí bez domova. Říkají tomu barák a prý sem chodí raději než na azylový dům," říká čtyřiadvacetiletý student, který s kamarádem Markem Švábenským založil firmu People in Safety. Plánují rozjet sociální podnikání a zatím se jim daří. Buňku v průměru navštěvuje deset až čtrnáct lidí denně.

Uvnitř funguje přísný režim. „V buňce je vždy jeden vedoucí, který ji má na starost. Obyvatelé ráno vstanou, uklidí, vytřou podlahu a starají se o buňku jako by to bylo jejich dům. Nesmí se tam kouřit," upozorňuje Zaviačič.

Díky úspěchu v Brně oslovují mladého podnikatele i další města. Ozvaly se Otrokovice, Břeclav, ale i Banská Bystrica a Bratislava. „Určitě se chceme rozšiřovat, ale je to běh na dlouhou trať kvůli byrokracii a papírování. Před uskutečněním projektu jsem dva měsíce běhal po úřadech a zařizoval formality," vypráví rodák z Brumovic na Břeclavsku.

S městem se dohodl na devětadvacetidenní lhůtě. Lidé bez domova mají jisté bydlení do třináctého ledna. Pak se uvidí. „S městem chceme dál jednat. Tohle je zatím první část projektu. Předčilo to moje očekávání, lidi jsou s tím spokojení a vracejí se sem," pochvaluje si Zaviačič.

Bezdomovcům na přelomu roku připravil překvapení. „Dovezli jsme jim jídlo, popovídali jsme si o tom, co je trápí a kde je největší problém," říká Zaviačič a vyzdvihuje velký posun v životech některých lidí. „Za tu dobu, co tu kontejner je, si dva lidi našli práci a jeden dostal byt," vypráví.

Na projektu pracoval rok a půl a další plány chystá. „Vytváříme druhý modul, tentokrát do extrémního tepla. Ten se využije v zemích třetího světa a vyřeší dva problémy. Poslouží jako zázemí pro lékaře a zároveň vytvoří pracovní příležitost pro místní obyvatele, kteří by modul vyráběli," uzavírá Zaviačič.