Dvacetiletá pekařka ze střední školy potravinářské, obchodu a služeb v brněnské Charbulově ulici si odnesla ze soutěže Pekař roku 2018 cenu pro absolutního juniorského vítěze. Na výstavišti pro porotu upekla několik chlebů, rohlíky, pletýnky i sladké pečivo, jako vánočky a koláče. „Měli jsme za úkol udělat osm malých koláčů a jeden velký. Ten mě bavil nejvíc, na něm jsem si užila zdobení,“ říká Kalvodová.

Ilustrační foto.
Salima bude jako malá obdoba Oktoberfestu. Navaří i kuchař amerických prezidentů

Se sladkým má mladá pekařka i jiné zkušenosti. Na stejné škole totiž dokončila ve zkráceném studiu i cukrářský obor. „Předtím jsem ještě studovala oční optiku, kterou jsem ukončila maturitou. Na pečení se mi ale líbí, že u některých věcí nemusím tolik přemýšlet a přitom mi pod rukama vznikají skvělé výrobky,“ zmiňuje Kalvodová.

Práce cukráře a pekaře se podle ní velmi liší. „Aby člověk udělal pořádný zákusek, musí mít cit pro umění. Na pečení zase potřebuje intuici a zkušenosti,“ říká.

Na pečivu porota v soutěži hodnotila správnou hmotnost, propečenou kůrku i chuť. Recept ale mohli soutěžící využít vlastní. „Třeba chleba chutná v různých krajích jinak. Liší se téměř u každého výrobce. Na to, jak ho udělat dobrý, musí každý pekař přijít sám. Neexistuje jediný správný postup,“ poznamenává pekařka ze Střelic na Brněnsku.

Ilustrační foto.
Hodiny angličtiny i logiky navíc. Třídy pro talentované budou v Brně a Břeclavi

Aby pekař zvládl upéct cokoliv, musí si to podle Kalvodové hlavně vyzkoušet v praxi a zjistit, jaký postup mu nejvíc vyhovuje. „Jsem pravák a svatební koláče zavírám levou rukou. Nedávno jsem si všimla, že to dělám jinak než ostatní. Prohodila jsem ruce, ale ono to nešlo. Pečení je i o takových drobnostech,“ vysvětluje.