VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výroba cukroví je o citu pro umění a chleba o intuici, říká oceněná pekařka

Brno - Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.

11.3.2018
SDÍLEJ:

Vítězka soutěže Pekař roku 2018 kategorie junior Klára Kalvodová.Foto: Deník / Racek Attila

Dvacetiletá pekařka ze střední školy potravinářské, obchodu a služeb v brněnské Charbulově ulici si odnesla ze soutěže Pekař roku 2018 cenu pro absolutního juniorského vítěze. Na výstavišti pro porotu upekla několik chlebů, rohlíky, pletýnky i sladké pečivo, jako vánočky a koláče. „Měli jsme za úkol udělat osm malých koláčů a jeden velký. Ten mě bavil nejvíc, na něm jsem si užila zdobení,“ říká Kalvodová.

Se sladkým má mladá pekařka i jiné zkušenosti. Na stejné škole totiž dokončila ve zkráceném studiu i cukrářský obor. „Předtím jsem ještě studovala oční optiku, kterou jsem ukončila maturitou. Na pečení se mi ale líbí, že u některých věcí nemusím tolik přemýšlet a přitom mi pod rukama vznikají skvělé výrobky,“ zmiňuje Kalvodová.

Práce cukráře a pekaře se podle ní velmi liší. „Aby člověk udělal pořádný zákusek, musí mít cit pro umění. Na pečení zase potřebuje intuici a zkušenosti,“ říká.

Na pečivu porota v soutěži hodnotila správnou hmotnost, propečenou kůrku i chuť. Recept ale mohli soutěžící využít vlastní. „Třeba chleba chutná v různých krajích jinak. Liší se téměř u každého výrobce. Na to, jak ho udělat dobrý, musí každý pekař přijít sám. Neexistuje jediný správný postup,“ poznamenává pekařka ze Střelic na Brněnsku.

Aby pekař zvládl upéct cokoliv, musí si to podle Kalvodové hlavně vyzkoušet v praxi a zjistit, jaký postup mu nejvíc vyhovuje. „Jsem pravák a svatební koláče zavírám levou rukou. Nedávno jsem si všimla, že to dělám jinak než ostatní. Prohodila jsem ruce, ale ono to nešlo. Pečení je i o takových drobnostech,“ vysvětluje.

Autor: Anna Tišnovská

11.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt osobně Lipová 6, Brno, ÚT a ČT 13:00 - 14:00 hodin, Požadujeme dobrou fyzickou zdatnost. Práce ve výškách., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Staves.cz, družstvo - přízova, Přízova, č.p. 279, 602 00 Brno 2. Informace: David Doležel, . Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 14 900 Kč Barmani. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem, , Angličtina nebo hindština výhodou, znalost indické kuchyně, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Taj tandoori, Vápenka, č.p. 3060, 636 00 Brno 36. Informace: Sunil Kumar, . Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 24 000 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pracovník denního stacionáře. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OZZ, ČID či PID výhodou. Náplní práce je péče o klienty s ment. a zdrav. postižením. Nutná kreativita, schopnost vytvářet a vést program pro klienty, výhodou praxe v oblasti arteterapie, muzikoterapie, ergoterapie, zooterapie atp.. Pracoviště: Sdružení veleta, z.s. - libušina tř., Libušina třída, č.p. 570, 623 00 Brno 23. Informace: Matejovová, +420 777 794 510volatPo-Pá9.00-15.00hod.. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 13 350 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem, , Odborná znalost přípravy originálních indických pokrmů. Znalost hindštiny výhodou., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Taaj gastro s.r.o. - brno, Bělohorská, č.p. 3060, 636 00 Brno 36. Informace: Ing. Libor Bryša, +420 603 443 196.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kometa v první půlce sezony: střelecká bída, příliš vyloučení, minus šest bodů

Kancelářská budova Dorn v Brně uspěla v Českých cenách za architekturu.

Architekti ocenili kancelářský Dorn i nástavbu na řopík ve Vratěníně

Krocení aut v Brně: i severně od centra chtějí modré zóny

Brno - Více než měsíc po spuštění druhé vlny modrých zón pocítily především severní oblasti Brna příliv parkujících aut. Některé radnice proto chtějí rezidentní parkování taky. Třeba Královo Pole.

Dluh za Velkou cenu? Část zaplatí Brno a kraj, ministerstvo další peníze nepošle

Brno – Ve ztrátě dvaatřiceti milionů korun skončila letošní motocyklová Velká cena České republiky. Radní Brna a Jihomoravského kraje se v pondělí dohodli, že část chybějících peněz doplatí. Zbytek chtějí od ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

Sto litrů a dost. V obcích kvůli suchu omezují spotřebu vody

Brněnsko - Omezení spotřeby pitné vody platí od začátku prosince v obcích Vohančice, Běleč-Křepetov a místní části Lomnice-Veselí na Brněnsku. Kvůli suchu.

Mladík se chtěl v Denisových sadech zabít, zachránili ho strážníci

Brno – Se zakrvácenou rukou uviděli brněnští strážníci v neděli odpoledne mladého muže u laviček v Denisových sadech. „Posadili jsme ho na lavičku, pod kterou ležel nůž a na zápěstí rozrušeného muže uviděli několik řezných ran,“ popsal v pondělí mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT