Výrobky nového kuřimského masozávodu a rosické pekárny lidé ochutnají možná už příští rok, když si dají ke snídani rohlík se šunkou. Potravinářské firmy Steinex a Penam nabídnou práci několika stům lidí z Kuřimi, Rosic a okolí.

Steinex chce na kraji Kuřimi v areálu bývalého státního statku postavit nový masozávod bez jatek. „V kuřimském masokombinátu plánujeme vytvořit pracovní místa pro 150 až dvě stovky lidí," řekl ředitel firmy Jaromír Steinhauser.

Steinex má nyní jednu výrobnu přímo v Brně na Mojmírově náměstí. Vyrábí tam přibližně třicet tun masných výrobků denně. „Máme vlastní prodejny, kde naše produkty prodáváme. Dodáváme taky do zbytku České republiky a do zahraničí," informoval Steinhauser.

V novém masozávodě plánuje ředitel časem vyrábět dalších třicet tun uzenin za den. „Část zboží půjde na náš trh, chceme ale zejména posílit vývoz, a to zejména do zemí střední Evropy, konkrétně Polska, Rakouska a Slovenska," dodal ředitel.

nová výstavba
Kuřimský masozávod firmy Steinex:
- firma tam bude vyrábět šunky, párky a další uzeniny
- zaměstná na 200 lidí v jednosměnném provoze

Přístavba pekárny v Rosicích:
- společnost tam plánuje vyrábět obvyklé bílé pečivo a chleby
- přijme nové zaměstnance, jejich počet zatím není známý

Vznik až dvou stovek nových pracovních míst ve městě potěšil starostu Kuřimi Draga Sukalovského. „Ředitel společnosti se mnou o plánované výstavbě masozávodu už mluvil. Stavba se zatím připravuje, vyřizují různá povolení. Nová pracovní místa ve městě vítáme," uvedl kuřimský starosta.

V Rosicích nedaleko Brna připravuje na březen příštího roku výstavbu nové pekárny společnost Penam. Továrna vznikne v areálu současného podniku, v místě těstárny a kancelářských prostor. Její zkušební provoz chce vedení firmy spustit už na podzim příštího roku.

V pekárně v Rosicích pracuje v současnosti kolem tří stovek lidí, jejich počet se má spolu s přestavbou kanceláří na výrobní plochu zvýšit. Pekárna plánuje přijmout nové zaměstnance, přesný počet však ještě neupřesnila.

Nová pracovní místa v Rosicích vítá třeba Jakub Roháč. „Aspoň nebudou muset mladí dojíždět daleko za prací," poznamenal.

Víc pracovních míst na Brněnsku ocenil vedoucí oddělení zaměstnanosti úřadu práce pro okres Brno-venkov Milan Šafařík. „Každé pracovní místo navíc je dobrá zpráva pro obyvatele regionu. V poslední době se nezaměstnanost v okrese Brno-venkov pomalu snižuje, několik stovek nových pracovních míst tomu určitě napomůže," vyhodnotil Šafařík.

Podle analytika Tomáše Menčíka ze společnosti Cyrrus jsou nové pracovní příležitosti na Brněnsku skvělá zpráva nejen pro tamní nezaměstnané. „Takové investice jsou pro okolí Brna požehnání, protože se v této oblasti soustředí hlavně počítačové firmy. Je potřeba, aby byl pracovní trh pestřejší. Navíc vysílají zprávu dalším investorům, že je zde pro takové podniky vhodné prostředí," vysvětlil analytik.

Na Brněnsku je sice druhá nejnižší nezaměstnanost v Jihomoravském kraji, nicméně uchazečů o práci evidují úřady práce k březnu letošního roku přes 8700. To je třetí největší počet lidí bez práce v celém kraji. Volných míst bylo podle statistik v březnu jen přes dvanáct set.

JAN ČAMBORA