Dobrá zpráva pro všechny zájemce o vysokoškolské studium je, že řada škol bude i v tomto roce přijímat více studentů. Připravily totiž pro ně nové obory.

„Univerzita obrany v letošním roce poprvé otevřela pro civilní studenty řadu studijních oborů, které byly dosud výlučně pro vojáky z povolání. Jedná se o obory určené pro podniky obranného průmyslu. Zcela novým oborem je pak vojenská chemie,“ uvedl mluvčí školy Vladimír Šidla. Univerzita předpokládá, že se ke studiu přihlásí zhruba dva tisíce studentů. Šanci má ale jen osm set z nich.

„Letos očekáváme stejně vysoký zájem jako byl vloni. Mnoho přihlášených studentů proto neuspěje,“ uvedla referentka prorektorky pro vzdělávání z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Hana Mášová. Na tři fakulty univerzity se v minulém roce hlásilo dva tisíce čtyři sta dvanáct lidí. Škola jich nakonec přijala jen sedm set jedenáct.

Různé termíny pro přihlášky na své čtyři fakulty má Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Na nový studijní program Regionální rozvoj se mohou studenti hlásit dokonce až do patnáctého dubna. „V letošním roce tak díky němu opět budeme brát více studentů. Maximálně však čtyři tisíce dvě stě,“ řekla Kateřina Brettschneiderová z odboru vnějších vztahů Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. V minulém roce se na univerzitu hlásilo osm tisíc šest set sedmdesát uchazečů.

Nové obory pro budoucí studenty v tomto roce připravila i nejstarší vysoká škola na Moravě Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská nabízí obor Ekonomika a procesní management. „Nový studijní program pak představuje Soudní inženýrství s obory Realitní inženýrství a Expertní inženýrství v dopravě,“ zmínila mluvčí Jitka Vanýsková. I technika se svými osmi fakultami počítá oproti loňskému roku s tím, že přihlášet bude letos víc. Vloni se tam přihlásilo přes osmnáct tisíc zájemců, zapsalo se zhruba osm tisíc pět set lidí.

Druhá největší univerzita v České republice Masarykova univerzita otevře dokonce dvanáct nových oborů. „Devět jejích fakult tak bude nabízet už přes osm set oborů. Přibude nově například Chemoinformatika a bioinformatika,“ uvedla mluvčí Tereza Fojtová. V loňském roce chtělo na Masarykově univerzitě studovat téměř čtyřicet tisíc lidí. Zapsat ke studiu se mohlo ale pouze patnáct tisíc.

Zájemci o poslední veřejnou brněnskou školu, Janáčkovu akademii múzických umění mají už teď smůlu. Přihlášky na divadelní fakultu mohli totiž podat jen do konce listopadu, hudební fakulta je přijímala jen do čtrnáctého prosince minulého roku.

Podle statistik jednotlivých vysokých škol se studium vyplácí. Vysokoškolsky vzdělaní lidé se totiž nejméně často objevují na seznamech nezaměstnaných lidí.

Univerzita obrany

do 29. 2. 2008

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

do 29. 2. 2008

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

do 29. 2./15. 3./31­. 3./15. 4. 2008

Vysoké učení technické v Brně, podle fakult


do 29. 2./15. 3./31­. 3. 2008

Přihlášky na Fakultu architektury a výtvarných umění již nelze podávat.

Masarykova univerzita

do 29. 2. 2008

Janáčkova akademie múzických umění
, příhlášky již nelze podávat.