S irským vlkodavem, kterému říká Bond, přijela z Dukovan Klára Eichacker. „Na výstavy s ním jezdíme tak dvakrát do měsíce, a to nejen v České republice, ale i do Rakouska a občas do Německa. Už je to šampion, ale dneska nevyhrál. Byl třetí ve skupině,“ říká.

Rozhodčí hodnotí psy podle standardů Mezinárodní kynologické federace. „Je tam napsáno, jak má pes vypadat. Jak má být vysoký, kolik má vážit, jak má vypadat srst, hlava nebo krk,“ popisuje Lubomír Široký z kontrolní komise Moravskoslezkého kynologického svazu, který výstavu pořádá.

Voličský průkaz. Ilustrační foto.
V Žabovřeskách měli problém s voličským průkazem, muž nevolil kvůli nedodání

Rozhodčí podle nich posuzují jednotlivé psy. „Tomu, který se nejvíce přibližuje standardu, dávají rozhodčí ocenění výborný nebo vítěz plemene. Vítěz plemene postupuje do závěrečných soutěží, kde vybírají rozhodčí vítěze dne i celé výstavy,“ dodává Široký.

Někteří návštěvníci výstavy si mezi pejsky vybírají, kterého si pořídí. „Chtěli bychom nějakého většího. Zatím žádné konkrétní plemeno vybrané nemáme,“ svěřuje se Eva Čechová z Ivančic.

Téměř jasno má už Brňan Patrik Čech. „Máme dva favority, mopse a staforda. Vybírali jsme podle charakteru psa a podle toho, jak se chová,“ přibližuje.

Jako domácího mazlíčka si původně pořizovala pejska jedna z vystavovatelek Anna Konečná. „Zkusili jsme jednu výstavu a tam nám rozhodčí říkal, že by byl hřích takového psa nevystavovat, tak jsme začali jezdit. Zpočátku jednou za dva měsíce, teď už každý měsíc dvakrát i víckrát,“ vypráví vystavovatelka z Prostějova.

Tříletý vipet Konečné získal už několik titulů. „Je například Junior šampion Česka a Slovenska a Středoevropský vítěz. Na výstavy jezdí rád, těší se na ně,“ uzavírá Konečná.

Grand restaurant festival v Brně. Ilustrační foto.
Speciální menu ovládnou superpotraviny. Začíná Grand Restaurant Festival