Na výstavě se sešlo 696 vzorků jednotlivých amatérských pěstitelů. „Bývaly doby, kdy se nám sešlo i třináct set vzorků, ale i přesto jsme s účastí spokojeni,“ řekl Brněnskému deníku Rovnost hlavní organizátor a předseda místního zahrádkářského svazu Jan Šotnar. „Kromě výstavy amatérů již třetím rokem vystavují i profesionální vinaři, kterých se letos sešlo dvacet dva,“ upřesnil Šotnar rozsah výstavy.

V hlavním sále místní sokolovny byl po celé délce jedné stěny dva metry vysoký regál plný vzorků vín. Přes čtyři stovky návštěvníků je průběžně s chutí degustovali. Kdo se cítil vínem zmožen, mohl se posilnit příjemně pestrou nabídkou občerstvení. V menším sále probíhala výstava profesionálů.

Jedním z vystavovatelů byl i Pavel Nečas, majitel vinotéky zaměřené svým sortimentem především na drobnější vinaře z okolí. „Vína si vybíráme formou expedic, kdy se s přáteli vydáváme k jednotlivým vinařům,“ řekl s úsměvem Nečas, pro kterého je vinotéka spíše koníčkem než zaměstnáním. Nicméně jeho snahou je široký a pestrý výběr vín a taková výstava umožňuje osobně poznat mnoho výrobců vína.

Spokojenost vyzařovala i z další vystavující, Gabriely Sudínové-Krejčí. „V Praze je například na výstavách všechno profesionální, ale většině jde jen o obchod. Zato místní mají k vínu opravdový a vřelý vztah,“ pochvalovala si Sudínová-Krejčí.

Výstava vína v Židlochovicích má dlouholetou tradici, která sahá až do roku 1958. Od té doby se v Židlochovicích vystavuje každý rok, kromě dvou ročníků. „Dvakrát nebylo jednoduše co vystavovat, protože úrodu zničilo nepříznivé počasí,“ připomněl historii vinařského setkání Šotnar.

ONDŘEJ PRÁŠIL