Zejména dřevěné betlémy v těchto dnech obdivují návštěvníci Letohrádku Mitrovských. „Vystavujeme také papírové betlémy z východu Čech, které po desetiletí vyrábí členové rodiny Haldových. Letos zveme i na největší betlémové diorama v republice na téma Život Kristův, jde o takzvaný roční betlém. Lidé uvidí 105 postaviček v pětadvaceti scénách,“ pozval vedoucí letohrádku Petr Lukas.

Více než čtyři sta postav má betlém Miroslava Mužíka. Lidé si dílo, na němž se více než polovina postav pohybuje, prohlédnou v Brně na Kapucínském náměstí 5. „Betlém je devět a půl metru dlouhý a téměř dva metry vysoký. Přístupný je denně,“ poznamenal jeho autor Mužík.

Betlémské světlo v brněnské Katedrále sv. Petra a Pavla.
Skauti předali Betlémské světlo brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu

Unikátní betlémy z let 1840 až 1940 návštěvníky okouzlí na výstavě ve znojemském Domě umění. Betlémy jsou vyřezávané a ručně malované. „Nejstaršími figurkami je trojice jemně vyřezaných tří svatých králů z devatenáctého století od školeného řezbáře, jež v minulosti patřily k velké sestavě králického betlému,“ zmínil kurátor výstavy Jaroslav Frecer.

Návštěvníci na výstavě najdou také třeba reklamní betlémy z období první Československé republiky nebo se dozvědí, jaké dárky mohly děti najít pod vánočním stromečkem, osvětleným pomocí elektrických vánočních svíček z počátku minulého století.

Do historie se vypraví také lidé, kteří zavítají na výstavu betlémů do hodonínského sálu Evropa. Ta se rozprostírá ve dvou místnostech. V jedné lidé najdou moderní betlémy umělce Vladimíra Kubíka, ve druhé se pak podívají na historické české, moravské a slovenské betlémy. „Vystavujeme jich zhruba stovku. Snažili jsme se o co největší pestrost, lidé uvidí betlémy z různých materiálů i míst. Vystavujeme betlémy z keramiky, lepenky i moduritu. Nejstarší betlém pochází ještě z dob Rakouska-Uherska,“ řekl autor výstavy Tomáš Gronský.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ