Od nepaměti tam žila židovská komunita. V dnešní ulici Josefa Vávry, která dříve nesla název Židovská, stály dlouhá léta dům rabína, židovská škola a synagoga. Právě její chátrající budovu, která v Ivančicích zůstala jako připomínka historie jedné z židovských obcí jižní Moravy, se vedení obce rozhodlo opravit a znovu zpřístupnit veřejnosti.

„Už desítky let nikdo nic zásadnějšího pro obnovu synagogy neudělal. V poslední době sloužila městu jako skladiště materiálu. Přitom pochází z poloviny 19. století. Zaslouží si důstojnější využití,“ sdělil starosta Ivančic Vojtěch Adam.

V prostorách bývalého středu náboženského života místních židů vznikne kulturní a společenské centrum. Na konci listopadu obec podá žádost o dotaci z Evropské unie. „Plánujeme zřídit víceúčelový sál, zbylé prostory předěláme na galerii a použijeme jako výstavní,“ upřesnil starosta.

Město oslovilo místní obyvatele, aby se k využití budovy vyjádřili. „Odpovídali na anketní otázky. Výsledky přiložíme k žádosti o dotaci a budeme na ně brát ohled při konečném využití stavby,“ ujistil Adam.

Ačkoliv se názory Ivančických na využití prostor různí, na jednom se shodnou. „Rekonstrukce synagogy je výborný nápad. Mohly by tam být spíš koncerty, mám je totiž ráda,“ řekla obyvatelka obce Miluše Klímová. Kolemjdoucí Jaroslava Janíčková s ní souhlasí. „Jsem ráda, že ji opraví. Uvítala bych tam ale jak koncerty, tak i výstavy,“ pochválila záměr Janíčková.

Ředitel Kulturního a informačního centra Ivančic Vít Karas má jinou představu. „V synagoze můžeme zřídit stálou expozici ivančických sbírek. Patří k nejstarším na jižní Moravě,“ navrhuje Karas. To, že obec nemá muzeum o vlastní historii, považuje za ostudu. „Ivančické dějiny jsou bohaté. Máme tu například kompletní sbírku originálních hrnčířských výrobků, které odtud v 19. století vyváželi do Prahy. Na jejich vystavení zatím nikde nemáme místo,“ informoval ředitel.

Dalším trumfem obce je podle něj výstava o pěstování chřestu. Ivančice v něm vynikaly za doby Rakouska­-Uherska. „Na koncerty tu máme Besední dům, několik sálů, kostel. Další prostor je zbytečný,“ myslí si Karas.

Budoucnost židovské památky závisí na penězích. Na zpracování žádosti o dotaci vydělila obec z rozpočtu téměř půl milionu korun. Peníze z vlastního rozpočtu na opravu nestačí. „Až budeme mít jistotu, že dotaci získáme, zahájíme další práce na projektu. Rozhodnutí padne v únoru,“ řekl starosta.

Cena projektu je čtyřiačtyřicet milionů korun a pokud Ivančice přes devadesát procent nezískají z dotace, synagoga se rekonstrukce nedočká. „Nejdůležitější jsou teď pro obec úpravy kanalizace,“ vysvětlil Adam.