Dílo speciálně pro Brno adaptovalo duo Andreas Ammer a FM Einheit. „Od doby vzniku skladby se už uskutečnilo několik pokusů o její rekonstrukci. Brněnské uvedení bylo událostí světového významu," uvedla ředitelka pořádající Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Všechny vstupenky na symfonii se vyprodaly. Na výstavišti si ji v sobotu vyslechlo 1600 posluchačů v pavilonu a také množství dalších lidí v areálu.

Symfonie začala výstřelem ze signální pistole u vyhlídkové věže výstaviště. Poté se diváci se vstupenkou přesunuli do pavilonu A.

V něm museli mít všichni povinně v uších špunty. Kvůli hlukové zátěži. „Do vystoupení se v pavilonu zapojilo čtyřicet fanoušků hokejové Komety, jezdily tam čisticí vozy a zpívalo několik sborů," informovala mluvčí Filharmonie Brno Kateřina Konečná.

V brněnském královopolském tunelu se srazila dvě auta a začalo hořet. Cvičení s takovýmto scénářem absolvovali v pátek jihomoravští hasiči.
OBRAZEM: V Královopolském tunelu hořelo. Hasiči a záchranáři trénovali zásah

Ve venkovním prostoru dále z pěti kanónů stříleli dělostřelci od Slavkova a houkala parní lokomotiva. V jedinečném vystoupení účinkovalo dohromady 250 lidí.

Skladatel Avraamov původně symfonií koncipoval jako hlukový spektákl složený ze zvuků přístavního města, do kterého se zapojila válečná flotila, sirény všech fabrik ve městě, letadla, vojsko, nebo hydroplány. „V roli Avraamova, který původní symfonii řídil z jeřábu pomocí dvou velkých praporů, se představil profesor Siegfried Zielinski, který se postavil na vrchol vysokého schodiště v pavilonu A,“ uvedl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.

Netradiční hodinu trvající hudební dílo diváci odměnili několikaminutovým potleskem. „Bylo rozhodně zajímavé si tuto skladbu vyslechnout. Nikdy jsem nic podobného nezažila," zhodnotila návštěvnice akce Milada Beranová.

Lidé mleli obilí jako v pravěku. Na Špilberku slavili den archeologie. Děti si zkusily také hledat kovy.
Lidé ručně mleli obilí a aranžovali hroby. Na Špilberku slavili den archeologie