Tamní žulová stěna je vysoká přibližně dva kilometry a láká jej především kvůli krásným horám v odlehlém prostředí. Stále však pochybuje nad bezpečností v Pákistánu. „Už před minulým výletem jsem se bál, co mi na něj řeknou rodiče a přítelkyně. Naštěstí mě zatím vždy podpořili. Právě díky mámě jsem si totiž horolezectví už v dětství oblíbil," vzpomíná Polášek. Skály jej pohltily už ve dvanácti letech.

Přesné plány na svou budoucí cestu mladý horolezec teprve promýšlí. „Momentálně beru za prioritu dokončení školy. Navíc cesta do Pákistánu bude drahá, takže stále hledám vhodné sponzory," vtipkuje Polášek. Cenu výletu odhaduje přibližně na šedesát tisíc korun.

Na rekordní podzimní výstup na vrchol Manásly vzpomíná s hrdostí, často si při výstupu sáhl na dno sil. Cesta trvala jeho skupině měsíc a půl. Nejobtížnější byl podle něj neustálý pocit tísně, že se mu něco stane. „Pořád jsem pochyboval, jestli na takovou expedici fyzicky mám. Necítil jsem se natolik ve formě, jako můj zkušenější kolega a kamarád Martin Ksandr," přiznává Polášek.

Slézt další osmitisícovou horu s kamarádem prozatím neplánuje. „Já jsem spíš skalní lezec, takže mě lákají odlišná místa," vysvětluje.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ