Záblesk ostrého světla, ohlušující rána. Brněnským zábavným vědeckým parkem Vida se nově denně nese zvuk výbuchů. Nejde o žádné nezdařené pokusy, naopak, vědci lidem v nové vědecké show názorně ukáží, jak vlastně výbuchy vnikají a co všechno může být detonátorem. Třaskavá podívaná je jednou z novinek v centru, návštěvníci si také mohou prohlédnout novou dočasnou výstavu.

Nový jedinečný program pro lidi v dalších měsících chystá i brněnská hvězdárna. Do centra Brna přenese Měsíc.

Novinky ve VIDA!
výstava Haló, adrenalinová show Detonátor, víkendové labodílny Co žerou rostliny
co zažít na výstavě: proniknutí do tajů komunikace, odesílání šifrované zprávy, dorozumívání pomocí akustických zrcadel
co čekat od show: množství výbuchů, pokusy se střelným prachem a hořlavými plyny
co čekat v labodílnách: informace o životě rostlin, vypěstování vlastní rostliny
termíny: výstava 1.4.-30.9., show dvakrát denně, labodílny o víkendech do konce června
vstupné: výstava a show v ceně vstupu do expozice, dílny +50 Kč

Představení plné pokusů Detonátor lidé zažijí ve Vida centru každý den. „Divákům ukážeme, co způsobuje, že něco vybouchne. Předvedeme jim pokusy s tekutým dusíkem, střelným prachem i hořlavými plyny,“ uvedl jeden z tvůrců show Aleš Pilgr. Lidé také zjistí, jaký je princip atomového výbuchu.

Na galerii centra lidé nově až do konce září najdou výstavu, která je zasvětí do tajů komunikace. Putovní výstava pochází z Polska a už projela kus světa. „Lidé se díky exponátům dozví o různých způsobech komunikace a předávání zpráv. Jeden z exponátů například vysvětlí, jak se dokážeme spojit přes satelit, zájemcům také přiblížíme, jak se šíří zvuk,“ nastínil manažer expozice Vida centra Ondřej Hlouša.

Lidé si na výstavě zkusí odvysílat kód prostřednictvím morseovky, naučí se šifrovat zprávy a odposlouchávat rozhovory. „Také se mohou dorozumívat pomocí akustických zrcadel,“ zmínil Hlouša.

Františkánský klášter v centru Brna ve Františkánské ulici v roce 2017.
Památky na Brněnsku i v kraji chátrají. Na vině jsou památkáři, tvrdí starostové

Novinku lidé najdou i v pravidelných víkendových labodílnách centra. Až do konce června lidé v dílnách nazvaných Co žerou rostliny díky pokusům zjistí, proč jsou zelené.

V červnu pak ve Vidě plánují otevřít novou venkovní expozici, o které již Brněnský deník informoval. „I venku lidé najdou exponáty, prostor se ale od vnitřku centra bude lišit, bude spíše odpočinkový,“ zmínil Hlouša.

Loni do Vida centra zamířilo téměř 260 tisíc návštěvníků, letos zatím šedesát tisíc lidí.

Na začátek léta novinky připravuje i další instituce popularizující vědu, brněnská hvězdárna. Její zástupci chtějí do centra Brna doslova přinést Měsíc. „V červenci velkou akcí oslavíme padesát let od přistání člověka na Měsíci. Ještě před tím ale v červnu a červenci budeme na různá místa v Brně umisťovat desetimetrový globus Měsíce spojený s výstavou o něm,“ nastínil ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Hvězdárna, která od loňského podzimu nabízí v digitáriu 3D představení chystá na jaro o Měsíci i nové třírozměrné představení.