„Je srovnávaný s těmi nejlepšími epidemiology tehdejšího československého zdravotnictví. Byl to opravdu člověk na úrovni," říká kronikář obce Tvarožná František Kopecký.

Josef Liškutín proslul zejména v oblasti vojenského zdravotnictví. V Brně vystudoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity a krátce tam jako odborný asistent pracoval. „Klíčovým bodem v jeho životě se stal rok 1939. Během okupace dostal povolení k vycestování do Francie, aby si zde rozšířil znalosti při léčení rakoviny. Tam se také připojil k zahraniční armádě," vysvětluje Kopecký, který je autorem knihy o Liškutínovi.

Z Francie se Liškutín dostal do Anglie, kde se setkával s nejvýznamnějšími osobnostmi politické a vojenské reprezentace československého státu. Doprovázel například Edvarda Beneše s jeho manželkou nebo armádního generála Sergeje Ingra.

Festival planet v Brně ukazuje návštěvníkům nafukovací modely čtyř vesmírných těles.
Obří Země, Mars, Měsíc a Slunce: u hvězdárny v Brně svítí kus vesmíru, podívejte

V exilu se také potkal se slavným letcem Královského letectva Miroslavem Liškutínem, se kterým ho pojí příbuzenské pouto. „Pradědeček Josefa a prapradědeček Miroslava byli bratři. Josef byl potom převelen do Ruska, aby plnil úkoly na nejvyšší úrovni, takže se cesty dvou vzdáleně příbuzných rozdělily," uvádí Kopecký.

Josef Liškutín zemřel v roce 1957 v Hradci Králové. Pochovaný je na hřbitově ve Tvarožné.

Při slavnostním odhalení pamětní desky budou přítomní Liškutínovi blízcí příbuzní nebo zástupci české armády. Knihu Josef Liškutín, lékař a voják si mohou zájemci zakoupit v místě akce nebo na obecním úřadě.

BARBORA VOZKOVÁ