Sen o zábavném centru či jiném prostoru pro Brňany ve Wilsonu se rozplývá. Podle podkladů, které získal Brněnský deník Rovnost, chce totiž ministerstvo obrany bývalý vojenský areál v Lerchově ulici na Kraví hoře od Brna zpět.

K vrácení areálu vyzval stát Brno v polovině března. „Vzhledem k pravomocnému rozsudku Městského soudu v Praze z loňského listopadu nemělo převedení Wilsonu na Brno právní důvod, a tudíž se město bezdůvodně obohatilo," tvrdí v dopise, který získalo občanské sdružení Brnění, Bedřich Šonka z Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem. Úřad spadá pod ministerstvo obrany.

Podle rozsudku totiž vláda o převodu vojenského objektu na Brno nikdy nerozhodovala, a proto je smlouva neplatná.

Právě proti tomuto rozhodnutí ale ministerstvo podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle náměstka primátora Olivera Pospíšila je proto krok armády nepochopitelný. „Chceme s ministerstvem jednat, abychom zjistili jeho pohnutky. Na jednu stranu totiž podalo dovolání, protože s rozhodnutím soudu nesouhlasí, na druhou stranu na základě stejného rozhodnutí požadují majetek zpět. To je schizofrenie," myslí si Pospíšil.

Kauza v datech
2003: Brno od armády získalo vojenský areál na Kraví hoře.
2006: Brno-střed ho pronajalo firměWilson Properitypro projektvíceúčelového domu.
2008: Ministerstvo za porušení smlouvy zakazující komerční využití areálu potrestalo Brnodesetimilionovou pokutou. StarostkuDagmar Hruboustíhala policie, na postrezignovala.
2013: Po dlouhých soudních sporech rozhodl Městský soud v Praze oneplatnosti desetimi-lionové pokuty. Ministerstvo se odvolalo. Na výsledku odvolání závisí i výsledek soudu s Hrubou.
2014: Ministerstvo obrany žádá po Brnumajetek zpět

Na odpovědi pro ministerstvo podle něj nyní pracují právníci a schvalovat ji bude rada města. „Pokud Wilson získá zpět stát, může se dostat buď do nabídkového řízení, nebo ho převede zpět na obec ve veřejném zájmu, což by ale v tomto případě bylo absurdní. Nepředpokládám ale, že by ho nechal nějaké neziskové organizaci," myslí si náměstek Pospíšil.

Předseda občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský si myslí, že by vrácení sporu na začátek mohlo pro Brňany znamenat novou naději. „Město v posledních letech neudělalo nic zásadnějšího, aby areál pro lidi smysluplně využilo. U ministerstva doufáme, že na veřejné využití bude myslet víc než městská část Brno-střed. Nechceme, aby cenný pozemek skončil u některého developera, aby tam vystavěl nějakou pětipatrovou hrůzu," prosazuje šéf sdružení, které se v kauze Wilson dlouhodobě angažuje.

O využití areálu hlasovali Brňané v anketě radnice Brna-středu. Nejvíc z nich si přálo, aby jej radnice předala neziskovým organizacím.

Spory kvůli pozemkům trvají od roku 2006, kdy je Brno od ministerstva obrany bezplatně získalo. Pod podmínkou, že je deset let nebude komerčně využívat. V roce 2008 však tehdejší starostka Brna-středu Dagmar Hrubá podepsala nájemní smlouvu se společností Wilson Properity, která plánovala stavbu bytů a obchodů. Kvůli tomu muselo město zaplatit pokutu deset milionů.

Exstarostku policie stíhala pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrubá proto rezignovala. V roce 2009 ji soud osvobodil, krajský soud rok nato potvrdil rozsudek a Brno podalo žalobu na vrácení pokuty. V roce 2012 Nejvyšší soud zrušil předchozí verdikty a městský soud Hrubou potrestal tříletou podmínkou a náhradou desetimilionové škody. Proti tomu se Hrubá se odvolala. Případ stále řeší soudy.