Obnovenou částí Wilsonova lesa, slavnostně otevřenou ve středu večer, se bývalý lyžařský svah začlenil do lesoparku. „V místě bývalého vleku jsme nechali udělat přibližně dvě stě schodů. Jsou dobrým doplňkem pro ty, kteří si chtějí zaběhat. Změn se dočkal i terén. Tak, aby připomínal přírodní ráz,“ řekl náměstek primátora Martin Ander. Úpravy přišly město na více než tři miliony korun. Dominantou se stal dřevěný altán, který nechalo postavit občanské sdružení Wilsonův les a poté jej darovalo Brnu.

Projektovou dokumentaci město vypracovalo po shodě s občanským sdružením i s odborníky. Základem bylo zachovat výhled a nenásilně upravit prostor. „Vysázeli jsme stromy a keře, které se tam nejvíc hodí. Buky, duby, jasany a javory, které to tam na podzim prosvítí,“ řekla Alexandra Koutná z Veřejné zeleně města Brna.

Brněnští radní se k přestavbě lesoparku rozhodli v roce 2008 po letitých sporech, zda sjezdovku obnovit, nebo ji zrušit a začlenit do okolního lesoparku. Nakonec zvítězili tamní obyvatelé, kteří byli od začátku proti. „Vadilo jim případné vykácení přibližně pěti set vzrostlých stromů, nezbytné pro plánované obnovení sjezdovky. Lidé se báli i většího provozu a hluku,“ dodal Ander.

S novou podobou svahu je spokojený i starosta městské části Žabovřesky Jiří Helán. Neupravená plocha se podle něho stávala nebezpečnou. „Nejdůležitější je, že se s tím konečně něco udělalo. Jenže obnovu potřebuje celý les. Navíc při současném způsobu lyžování by tahle sjezdovka byla stejně asi moc úzká,“ uvedl Helán.

V příštím roce naváže na nynější úpravy také obnova Wilsonova lesa. Brno na ni získalo dotaci dvaadvacet milionů korun z evropských fondů. Celkově budou tyto práce stát jedenapadesát milionů.

LAĎKA JUŘÍČKOVÁ