VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž

Brno – Vystudoval antropologii, pak si ale uvědomil, že svou budoucnost chce strávit vařením. Nyní Jan Kaplan pracuje jako šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon a má před sebou účast na nejprestižnější české kuchařské soutěži.

12.1.2016
SDÍLEJ:

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž.Foto: restaurace Pavillon

Když ještě jako student antropologie vyjel díky programu Work and Travel do Spojených států, dostal příležitost vařit v restauraci. „Tam jsem si uvědomil, že vaření je přesně to, čemu se chci v životě věnovat," vzpomíná Kaplan. Procestoval mnoho zemí, kde si rozšiřoval své kuchařské dovednosti, jako nejpřínosnější hodnotí pět len strávených v Londýně. „Rok jsem pracoval v michelinské restauraci Gordona Ramseyho. Největší zkušeností byly tři roky vaření v londýnské restauraci Harvey Nichols," zdůrazňuje Kaplan.

Při vaření je jeho nejoblíbenější surovinou zvěřina. „I proto mě velmi potěšilo, že součástí jednoho z jídel, které na soutěži budu muset připravit, je jelení hřbet s kostí," říká Kaplan. Rád experimentuje s chutěmi a zkouší nové kombinace. „Můj styl vaření dobře charakterizuje můj recept Jelenobot - jelení hřbet s vařenou chobotnicí, která se marinuje v dresinku z pomeranče a zázvoru. V pokrmu se pak ještě nacházejí hlíva, květákové pyré anebo omáčka ze zvěřinových kostí," přibližuje Kaplan.

Ve svém oboru se snaží neustále rozšiřovat své schopnosti. „Když mám volno, sleduji kuchařské pořady, a neustále se vzdělávám. Vařením žiju, pokud chce být člověk dobrý, musí v sobě mít lásku k řemeslu, bez toho to nejde," usmívá se šéfkuchař.

Z kuchaře samouka se vypracoval na šéfkuchaře. Teď ho čeká prestižní soutěž.

Do soutěže Bocuse d´Or, která je podle Kaplanových slov nejprestižnější kuchařskou soutěží v Česku, se přihlásil na popud od přítelkyně. „Společně máme na internetu také blog. Přítelkyně na něm píše o mých receptech," říká Kaplan.

Na soutěži musí mimo jiné v časovém limitu uvařit pokrm obsahující jesetera malého a kaviár, a také jídlo, jehož součástí bude jelení hřbet s kostí. „Toto jsou jediné předem zadané ingredience, zbytek jídla si vymýšlí každý soutěžící kuchař a také ho vaří," přibližuje Kaplan soutěžní zápolení. „Soutěž je velmi náročná. Například i v tom, že budu vařit v novém prostředí a nevím, jaké budu mít vybavení," říká.

Českého kola soutěže Bocuse d´Or se Jan Kaplan účastní osmnáctého a devatenáctého ledna. Jeho soupeři bude dalších sedm českých kuchařů, mezi nimi i šéfkuchař jiné brněnské restaurace Lukáš Nečas. Pokud Jan Kaplan uspěje, postoupí do evropského kola Bocuse d´Or. Na ty nejlepší z Evropy pak čeká kolo celosvětové.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

12.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté brněnské Komety. Ilustrační foto.

Úkol Komety proti plzeňským hokejistům: střílet z produktivních prostor

Doktorand na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity Martin Kotačka.
1

Zkoumá příbuznost moravských příjmení. Historie mě bavila odmala, říká doktorand

Hrála v zápasech lépe než na tréninku, vzpomíná bývalý trenér Novotné

Brno – Hned si vybavil, jak ho mrzelo, když na žákovském mistrovství Evropy vypadla Jana Novotná v prvním kole. Talentované brněnské tenistce její kouč Miroslav Štencl věřil nejméně na semifinále. „Byl jsem strašně zklamaný, prohrála 9:11 ve třetím setu s pozdější vítězkou turnaje. Její soupeřka se jmenovala Steffi Grafová,“ připomněl trenér tehdy neznámou německou dívku, která se stala dlouholetou rivalkou Novotné.

Porouchaná lokomotiva zastavila vlaky mezi Židenicemi a Adamovem

Brněnsko, Blanensko – Trpělivost a pevné nervy si museli připravit lidé cestující v pondělí z brněnských Židenic směrem na Adamov. Kvůli poruše lokomotivy jednoho z vlaků se ostatní spoje na frekventované trati zpozdily až o čtyřicet minut. Některé spoje dispečeři zrušili úplně.

Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. V pouhých 49 letech

Brno - V nedožitých padesáti letech zemřela v neděli po těžké nemoci tenistka Jana Novotná, wimbledonská vítězka z roku 1998. Na bývalou světovou dvojku vzpomínají tenisové legendy.

AKTUALIZOVÁNO

Představíme ZŠ v Kanicích, Ochozi, Vranově, Babicích a Bílovicích nad Svitavou

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT