„Vypadá to, že na místě staví úplně nový dům. Zajímá mě, jestli se stavitelům podaří udržet základ budovy bez poškození. Vila vypadá jako po vybombardování," řekla například Eliška Šenkýřová.

Mluvčí investora společnosti Equity Investment Adriana Zámečníková ale Brňany uklidňuje. „Je nám jasné, že stavba na první pohled vypadá dramaticky. Práce jsou ale v souladu s udělenými povoleními. Konstrukci jsme museli odstranit až pod úroveň stropu nad nejnižším podlažím. Nyní jsme začali pracovat na stavbě chybějících základů," vysvětlila Brněnskému deníku Rovnost Zámečníková.

Původní podoba Münzovy vily.Statici totiž po zahájení rekonstrukce zjistili, že základy budově chybí. Dělníkům se vila začala rozpadat pod rukama a hrozilo, že ji budou muset z bezpečnostních důvodů strhnout. „U tak staré budovy jsme problémy nedokázali odhadnout předem," upozornil již dříve předseda představenstva společnosti Equity Investment Igor Fait.

Ani podle vedoucího odboru památkové péče brněnského magistrátu Martina Zedníčka nejsou na stavbě vidět žádné odchylky od původního projektu z letošního května. „Investor nás požádal o změnu stavby před dokončením. My jsme změny na základě statických posudků a výsledků prohlídky povolili. Dům totiž nemá základy a proto bylo potřeba jej zčásti strhnout. Spodek ale zůstane zachovaný a na něm investor vystaví repliku vily. Zkusí také položit nové základy," upozornil Zedníček. Podle něj se v podstatě změní jen malta a cihly. „Vila ale bude vypadat jako předtím," ujistil vedoucí Zedníček.

Opravy domu začaly asi před čtyřmi měsíci. Práce mají skončit příští rok. Stavební úřad nyní zkontroluje, zda rekonstrukce postupuje podle povolení. „Opravy jsme povolili, protože dům byl ve špatném stavu," vysvětlil mluvčí Brna-střed Roman Burián.

Budova není památkově chráněná, přestože stojí v památkové zóně. Do současného stavu se dostala kvůli bývalému majiteli.

Takhle bude Münzova vila vypadat po rekonstrukci.V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století tam sídlilo generální ředitelství Zemědělských staveb. „Tehdy vilu necitlivě přestavěli. Kvůli tomu například neznáme ani podobu původního interiéru," upozornil odborný garant Národního památkového ústavu v Brně architekt Karel Doležel. V Brně stojí i několik dalších funkcionalistických vil, které nejsou památkově chráněné. Patří mezi ně Tomešova vila, vila Valerie Fischerové v Preslově ulici, Poláškova vila nebo Steinův rodinný dům v Barvičově ulici.

Zemanova kavárna? Už ne. Odteď Pavillon

Brno - Po půlročních opravách se ve středu otevřela replika slavné funkcionalistické Zemanovy kavárny v parku na Kolišti. Kromě interiéru změnila i jméno. Pavillon.

Tím změny nekončí. Do podniku se přesunul kuchařský tým z restaurantu U Kastelána v čele s šéfkuchařem Michalem Göthem. Kromě nadzemního patra s výhledem do parku mohou lidé navštívit také podzemní patra, která původní kavárna nevyužívala.

Změny se nelíbí všem. Kritizuje je například Zbyněk Pecha a Jana Janíková. Právě oni jsou autoři repliky slavné stavby Bohumila Fuchse. Původní kavárna z roku 1926 totiž padla v roce 1964 při stavbě Janáčkova divadla, replika ji nahradila v devadesátých letech. „Už se to nedá nazývat replikou, duch funkcionalismu se vytratil," řekla Janíková.

Nezájem o pomoc

Když se Janíková o plánované rekonstrukci dozvěděla, nabídla prý s Pechou investorovi pomoc. „Ten se s námi ale odmítl dohodnout. Teď je to úplně jiný dům. Investor změnil zásadní věci. Detaily jako jsou zvýšené zídky nebo změny oken se určitě daly řešit i způsobem, který by s replikou korespondoval. Když je to možné u sto let starých památek, proč by to nešlo o funkcionalistické stavby," podotkla Janíková.

Interiér Zemanovy kavárny se výrazně proměnil. Zaplnil jej moderní nábytek i bar. Podle autorů budovy ztratil funkcionalistického ducha. Městští památkáři ale s rekonstrukcí problém nemají. „Doporučili jsme jen pár drobností, například oplechování střechy kvůli dešti. Jedná se pouze o praktické věci. Replika sice spadá do památkové zóny, ale památka to není," uvedl šéf magistrátního odboru památkové péče Martin Zedníček.

K největším změnám patří otevřená kuchyně, do které návštěvníci vidí. Göth chce pokrmy z ní odkazovat na první polovinu dvacátého století. „Lidem připravíme českou klasiku, kterou převedeme do moderní podoby," popsal svou vizi Göth. Podle Davida Šroma, který zastupuje investora Igora Faita, odpovídá kuchyně novému konceptu restaurace. „Původně se jednalo o kavárnu a cukrárnu. Zákusky se připravovaly dole v zázemí. To u restaurace není možné, kvalita jídla by po cestě na stůl utrpěla," vysvětlil Šrom.

Letci v podzemí

Restauraci vévodí skleněný bar od skláře Josefa Divína. Podzemí, které sloužilo jako technické zázemí a šatna, nahradil koktejlový bar navržený Danielem Pirščem. Nese atmosféru leteckého klubu.

Další změny budovy jsou podle Šroma kvůli praktičnosti. „Zvýšili jsme zídku na zahrádce restaurace, aby si mohli lidé v klidu odložit své věci na stůl. A okna jsme nově zasadili do hliníkových rámů. Museli jsme najít kompromis mezi dodržováním původní podoby a praktičností. Přes stará okna příliš unikalo teplo," dodal Šrom.

Interiér Zemanovy kavárny se výrazně proměnil. Zaplnil jej moderní nábytek i bar. Podle autorů budovy ztratil funkcionalistického ducha.