Vodohospodáři vodu vyčistili pomocí bagrů a jeřábů u hráze, na Rokli a v Rakovecké zátoce. Zatímco v předchozích suchých letech odebrali pracovníci Povodí Moravy z nádrže okolo 20 tun spláví, v letošním roce přinesly nadprůměrné srážky v povodí Svratky do nádrže více než patnáctinásobné množství.

Povodí Moravy tak od června muselo na vodní nádrži Brno zasahovat už poněkolikáté. Od června se tak celková hmotnost naplavené a odklizené hmoty vyšplhala na tři sta tun. „Letošní rok je z hlediska množství dřevního a dalšího materiálu opravdu mimořádný. Příčinou jsou prudké srážky a vzestupy hladin vodních toků, které unášejí všechen materiál nacházející se v těsné blízkosti vodních toků. Určitý podíl na množství dřevní hmoty má i těžba dřeva po kůrovci. V nádrži tak skončily třeba i silné kmeny stromů, se kterými jsme si museli poradit těžkou technikou,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Zástupy lidí na Brněnské přehradě o druhém srpnovém víkendu. V sobotu u Pryglu kolabovala doprava.
Břehy Pryglu praskaly ve švech. U přehrady kvůli náporu lidí zkolabovala doprava

Odpad se po jeho převezení na meziskládku usuší a roztřídí podle materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat. S dalšími sto tunami si museli letos vodohospodáři poradit na novomlýnských nádržích. 

Přehrada byla v posledních týdnech díky deštivému počasí naopak čistá od sinic. Hygienici o letošní sezoně zhodnotili všechny pláže Pryglu nejlepším možným stupněm a vodu označují za vhodnou ke koupání. Možná i proto se začátkem srpna na Brněnskou přehradu vydaly osvěžit tisíce lidí. Výjimkou tak v okolí Pryglu o víkendu nebýval i kolaps dopravy.