I když policie má na trase z Ostravy před Olomouc, Vyškov, Brno a Mikulov rozmístěno několik hlídek s radary měřícími rychlost, tento druh přestupku do 18:00 neodhalila. "Za scházející známku hrozí pokuta 5000 korun. Nevím, jaká výše byla udělena účastníkovi závodu, ale pro něj to jistě nebude velká finanční ztráta," uvedl policista. Většinu z účastníků akce tvoří totiž bohatí manažeři ze západní Evropy.

První skupina sedmi aut opustila v Mikulově území ČR před 17:00. Řidič jednoho z nich byl mezi pokutovanými. Zbytek, tedy přes sto aut, patrně vjede do Rakouska před 19:00.

První vozy hranici v Chotěbuzi na Karvinsku přejely před 15:00. Nejmladším účastníkem slavného "tajného" závodu se zde na pár minut stal šestiletý Viktor Nový z Valašského Meziříčí, který usedl za volant vozu značky Porsche Carrera.

"Náhodou jsme projížděli kolem. Jedeme z Polska domů. Viděli jsme tady odstavená auta. Malý se chtěl podívat," řekla ČTK chlapcova matka. Vozy totiž zastavovaly u budov hraničního přechodu a řidiči tam kupovali dálniční známky. Nízké silné vozy se zlatými polepy strhávaly pozornost a neunikly ani malému blonďatému chlapci. Ten přiběhl k černému Porsche a nadšeně mával na posádku pocházející z Ruska. Řidič mu pak na chvíli přepustil své místo. "Je to moc pěkné auto. Takové jsem ještě nikdy neviděl. Jsem moc rád," řekl chlapec.

Mezi diváky se ocitl i Jan Gomola z Dobré na Frýdecko-Místecku. Ten ale nepřijel náhodou. O závodě slyšel, je jeho fanouškem a luxusní sportovní auta se mu líbí. "Jel jsem z práce ve Frýdku-Místku a potkal jsem několik aut. Tak jsem hned pokračoval až sem na hranice. Počkám hodinu a uvidím, jaká auta ještě projedou," řekl s tím, že nejvíce bych chtěl vidět Batmanovo auto.

Zajímavé pro něho jsou i některé posádky. "Četl jsem, že letos startovné, které na české koruny vychází na milion korun, zaplatil i americký herec David Hasselhoff či pilot Formule 1 Kimi Räikkönen z Finska. Potkat tak Räikkönena, to by bylo něco," svěřil se ČTK mladý muž. Závod odstartoval o víkendu v Kodani, cíl má v Monte Carlu, kde skončí v pátek.

Už v pondělí skončila cesta pro Lamborghini LP 670-4 SV, jehož řidič ztratil nad autem kontrolu, prorazil oplocení a narazil do stromu. Havárie se obešla bez zranění. Ve středu havaroval v Lotyšku za silného deště další vůz. Jeho řidič jel podle serveru www.auto.cz údajně podle předpisů. Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn.