Loni přijali víc těchto lidí na Sexuologickém oddělení ve Fakultní nemocnici Brno. „Zaznamenali jsme pětinásobný nárůst klientů s poruchou pohlavní identity. Ne ve všech případech jde ale o transsexuály. Poruch genderové identity je mnoho,“ uvedla primářka oddělení Petra Sejbalová.

Transsexuálů přibývá i podle ministerstva zdravotnictví. Tamní odborná komise pro provádění změny pohlaví loni projednala 117 žádostí. „Mírně jich přibývá. Za letošní leden bylo žádostí patnáct,“ upřesnila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Fakultní nemocnice Brno pořídila čtvrté CT, lidé by se díky novému přístroji mohli dostat na vyšetření rychleji.
Díky nejmodernějšímu CT v Evropě vyšetří víc lidí. S třetinovou dávkou záření

Podle brněnské sexuoložky Růženy Hajnové lze nárůst přičíst i větší medializaci tématu. „Pracuji přibližně s deseti pacienty ročně. Diagnostika je velmi složitá. Nejde si myslet, že po operativní změně pohlaví se luskne prsty a člověk bude hned úplně jiný. Žádný lékař například neumí vytvořit fungující mužský pohlavní orgán,“ upozornila.

Změnou pohlaví prochází už čtyři roky Brňan, který se narodil jako žena. „Nejprve jsem se svěřil přátelům. I díky nim jsem našel odvahu říct to rodině. Je těžké říct někomu, kdo vás zná od narození, že jste vlastně někdo jiný. Rodina mě nakonec maximálně podpořila,“ svěřil se muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce jej zná.

117
žádostí projednala loni komise pro provádění změny pohlaví.

Proces změny pohlaví je podle něj velmi náročný. „Trvá několik let. Je třeba pravidelně navštěvovat sexuologa, projít testy a brát hormony. Je také dobré si zvolit neutrální jméno. Minimálně po roce pak může člověk požádat o doporučení ke komisi, která schvaluje poslední operaci nutnou k finální změně jména a rodného čísla,“ nastínil.

Právě úřední změna jména by části zájemců o změnu pohlaví podle Sejbalové stačila. V České republice ale bez operace není možná. „V některých zemích Evropy může mít žena penis i varlata. U nás to nejde. Změna matričního pohlaví musí přijít jedině po operaci pohlavních orgánů tak, že jim znemožní reprodukci,“ řekla.

Studentské koleje. Ilustrační foto.
Usnadní začlenění. Vysokoškoláci a odrostlí z dětských domovů budou bydlet spolu

Podle Hajnové skuteční transsexuálové nechtějí vyčnívat, ale splynout. Souhlasí s tím i oslovený muž. „Lidé si často transsexuály pletou s transvestity. Kvůli bulváru to vypadá, že na sebe chtějí jen upozornit. My ale nechceme vyčnívat, chceme žít jako ti, jimiž se cítíme být šťastní,“ míní.