Voňavé ořechové rohlíčky, tradiční linecká kolečka nebo medvědí pracky. S přípravou oblíbené vánoční pochoutky si Tomáš Kavalír z Vyškova starost nedělá. Cukroví totiž každoročně objednává od profesionálů. „Objednávám u jedné paní z Dřevnovic a jsem velmi spokojen. Za prvé má kvalitní cukroví z másla a bez umělých náhražek, za druhé jej nabízí za příznivou cenu,“ vysvětlil muž.

Za sladkou laskominu platí Kavalír kolem čtyř set korun za kilo. Růst cen potřebných surovin však letos mnohé výrobce přinutil ke zdražení. Na rozdíl od loňska tak lidé za kilo cukroví v některých případech zaplatí o padesát až osmdesát korun více. „Nejhorší situace nastala asi u másla. Každý rok napeču na objednávku přibližně osmdesát kilo různých druhů. Aby se mi výroba alespoň trochu vyplatila, musela jsem zvýšit ceny,“ přiznala například Eva Kristková z Oslavan na Brněnsku.

Zvyšující se poptávku zaznamenala už na začátku podzimu, nové objednávky v současné době nepřijímá. „Peču především pro rodinu a nejbližší. Pokud si ode mě někdo přál cukroví na zakázku, domlouval se klidně i tři měsíce předem,“ upozornila Kristková.

Zákazníky by však vyšší ceny surovin od nákupu cukroví na zakázku odradit neměly. Podle ekonoma Petra Pelce se jedná o položku nad rámec obvyklého rodinného rozpočtu. „Domácnosti, které si kupované cukroví nemohly dovolit dříve, si pochutiny neobjednají ani letos. Naopak rodiny, jež nakupovaly cukroví pravidelně, jej nevynechají i kdyby si za něj měli připlatit,“ podotkl Pelc.

Přednost vlastnímu domácímu pečení po předchozích zkušenostech dala Zuzana Olejníková. „Zkusila jsem objednat. I když bylo výborné, chyběla mi ta předvánoční příprava a vůně po domě. A nejen mně, děti byly ochuzené o ochutnávání, uždibování, namáčení v cukru a pojídání. Takto už příště ne, raději prý pomůžou,“ zmínila žena.