Jedním z důvodů pro vypsání padesátimilionové zakázky je končící životnost stávajících pokladen. „Díly už se na ně nedají skoro sehnat. Naším cílem je, aby nové pokladny umožnily bezhotovostní platby a zároveň byl prodej i kontrola jízdenek co nejjednodušší,“ sdělil mluvčí Kordisu Květoslav Havlík.

Nová možnost placení kartou se líbí Anně Melkové z Vyškova. Do práce jezdí autobusem pravidelně. „Je to dobrý nápad, který spousta lidí ocení. Několikrát se mi totiž stalo, že jsem u sebe neměla drobné na zaplacení. Řidičům totiž vadí, když někdo platí velkou bankovkou a oni musejí vracet,“ řekla.

Nové pokladny
• Společnost Kordis zajišťující integrovanou dopravu v kraji chce pořídit tisíc nových pokladen. Umožnily by platby kartou.

• Nový systém bezhotovostních plateb by měl naúčtovat cestujícím nejvýhodnější cenu. Částku by jim odečetl na konci dne.

Rozhodnutí oceňují i krajští dopravci. „Platbu kartou vítáme. Zlepší odbavování, protože je jednoduší než při placení penězi,“ podotkl ředitel bítešské společnosti BDS Miloslav Kliment.

Souhlasí s ním i ředitel dopravní společnosti ČAD Blansko Jiří Šebela. „Ubyla by nám manipulace s hotovostí. Máme hodně mincí, které řidiči odevzdávají a my je potom dáváme do banky. Kordis už s touto myšlenkou pracuje tři roky,“ uvedl.

Podle náměstka jihomoravského hejtmana Romana Hanáka bude systém pro nákup jízdenek schopný určit nejvýhodnější jízdné. „Pokud zjistí, že by cestující za jednorázové jízdenky zaplatil víc, než kolik stojí celodenní jízdenka, automaticky mu na konci dne strhne jen celodenní jízdné,“ vysvětlil.

BRNĚNSKÝ POLYGON. Brňanům se otevřela nová škola smyku. Trénovat mohou na polygonu u Masarykova okruhu.
Díky kurzu na Polygonu si řidiči umažou trestné body. A předejdou novým

Stovka nových pokladen se dostane i do vozidel brněnského dopravního podniku, která vyjíždějí mimo zóny 100 a 101. „Zároveň chystáme další etapu elektronického odbavování cestujících. Předpokládáme, že naše vozidla hromadné dopravy budou mít u všech dveří terminály. U nich cestující pořídí jízdenku přiložením karty,“ vysvětlil vedoucí tarifního oddělení dopravního podniku Vít Prýgl.

Kromě plateb kartou plánují zástupci Kordisu vylepšit i aplikaci pro elektronický nákup jízdenek Poseidon. „Novou verzi zveřejníme začátkem března. Zjednoduší nákup jízdenek a přístup k informacím,“ přiblížil Havlík.

PETR UHLÍŘ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI