Projekt Staré mapy spustila knihovna ve spolupráci s Masarykovou univerzitou a dalšími institucemi. „Jedno naše pracoviště se intenzivně zabývá studiem a sběrem map," vysvětlila důvod spolupráce mluvčí školy Tereza Fojtová.

Značit stejná místa

Na internetu lidé vidí vedle sebe dvě mapy – současnou a historickou. Porovnají je a označí na nich stejná místa. Výsledky využije řada odborníků. „Kromě kartografů a historiků třeba také stavbaři. Když zjistí, že na místě stavby byl dřív rybník, mohou upravit základy," uvedl Petr Žabička.

Staré kartografické dílo pak program přiloží na satelitní snímek. Lidé tedy hned uvidí, jak byla jejich práce v označování přesná.

Zatím není jasné, jak dlouho slaďování asi devíti tisíců dokumentů potrvá. „Když podobnou akci spustila národní knihovna Velké Británie, lidé zvládli propojit čtyři tisíce map za čtyři dny," popsal Žabička.

Brno se jejich výkonu téměř vyrovnalo. Od minulého čtvrtku, kdy stránky spustilo, je navštívilo dvanáct tisíc lidí. Zpracovali skoro čtyři tisíce map, tedy asi polovinu. „Pokud se tempo udrží, můžeme to stihnout do týdne," odhadl Žabička. Nejaktivnější přispěvatel dostane kopii jedné z map.

JIŘÍ HANÁK