Povedou od Husovického tunelu přes řeku Svitavu a maloměřické seřazovací nádraží do Rokytovy ulice. Tam v budoucnu naváže úsek vedoucí pod vinohradským sídlištěm. „Po vybudování obě části okruhu významnou měrou odlehčí dnes už zcela přetížené Svatoplukově i Rokytově ulici a také křižovatce Provazníkovy a Karlovy od dopravy směřující na sídliště Vinohrady a Líšeň," sdělil generální ředitel státních silničářů Radek Mátl.

První omezení začne pro řidiče 7. července, a to na Dukelské třídě a v Dolnopolní ulici. Do té doby budou dělníci dělat přípravné práce na staveništi. „Dukelskou třídu uzavřeme pro automobilovou dopravu mezi Hálkovou a Provazníkovou ulicí. Omezení se dotkne i chodců, kdy uzavřeme přechod pro chodce a přesuneme zastávka pro městskou hromadnou dopravu,“ přiblížil ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Tramvaj v ulici Nové sady.
Prázdninové výluky v Brně: bez šalin do Bohunic a Lískovce nebo návrat linky 7

Na stavbě za zhruba 2,3 miliardy korun se budou podílet i představitelé města. Uvolní na ni dohromady 175 milionů bez daně. „Velký městský okruh Tomkovo náměstí a Rokytova je dalším důležitým krokem k plynulejší dopravě v Brně. V projektu vybudujeme lávku přes Svitavu, chodníky, postaráme se o úpravy světelných křižovatek, přeložky inženýrských sítí, vegetační úpravy a veřejné osvětlení," uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Podle smlouvy se zhotovitelem stavba dlouhá zhruba 1,2 kilometru potrvá 1 106 dnů. Hotovo má být v červenci 2024. „Stavebně se bude jednat o velmi náročnou akci. Součástí stavby jsou totiž velké mosty přes Tomkovo náměstí a Svitavu a také víc než půl kilometru dlouhá estakáda přes maloměřické nádraží," nastínil Mátl. Při stavbě vzniknou také dvě mimoúrovňové křižovatky, šest mostů a šest protihlukových stěn o délce 2,3 kilometru.

Oblast Technologického parku se má zastavět obrovským množstvím bytů. Ilustrační foto
Upravený územní plán Brna: Zrada i změny na poslední chvíli, kritizují ho lidé

Na hlavním průtahu Provazníkovou ulicí počítají státní silničáři s omezeními nejdřív v příštím roce. Už letos na podzim práce omezí provoz tramvají linky 4, které přes náměstí projíždí. Jízdu skončí u husovické vozovny, dál cestující svezou náhradní autobusy.