VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabijaček na jižní Moravě rok od roku ubývá

Jižní Morava /AKTUALIZOVÁNO, ANKETA/ - Čerstvé jitrnice, škvarky i tlačenka na oblibě neztratily. Stále častěji se ale objevují na akcích pro turisty místo ve dvorech domů

8.2.2010
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK/ Kubelka Tomáš

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v pondělí ve 20:00, najdete v úterním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Každý má svůj úkol: jeden chytá krev, druhý seškrabává štětiny, další krájí sádlo nebo špejluje jitrnice. Bez domácí zabijačky se zima na jihomoravském venkově prostě neobejde. Přesto jich ubývá. „Domácí zabijačky dělá stále méně lidí. Jednak je s tím moc práce a taky vykrmit si pašíka už není tak výhodné jako dřív. Proto lidé přestali prasata chovat a chlívky přeměnili na garáže,“ postěžoval si řezník František Šutera z Olešnice na Blanensku.

Souhlasí s ním také řezník Jan Mlejnek ze Znojma. „Dříve jsem udělal za rok až osmdesát domácích zabijaček. To jsem chodil v pátek, sobotu i neděli. Dneska už jich mám pouze kolem dvaceti. V každé vesnici se najdou jenom tak dvě rodiny, které chovají prasata,“ popsal současnou situaci Mlejnek. Podle něj je levnější pořídit maso i zabijačkové pochoutky v supermarketu nebo u řezníka.

Změna objednávek

Úpadek tradice domácích zabijaček potvrzuje i Jana Burešová, která řídí chov prasat v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku. I když má v poslední době dost objednávek, lidé odebírají maso už připravené a naporcované. „Když si zákazníci objednávají prase, nechtějí živé. Většinou si ho od nás nechají zpracovat a přijedou si už pro hotové výrobky,“ řekla Burešová.

V některých domácnostech na vesnicích přesto zabijačka zůstává důležitou událostí. Zimu bez ní si nedokáže představit například Milan Belica. Přestože vyrůstal ve městě a na vesnici se přiženil, na zabijačky si zvykl rychle.

„Prase porážíme každý rok alespoň třikrát,“ řekl Belica, který žije v Tučapech na Vyškovsku. Prasata vykrmuje bramborami a kukuřičným šrotem, který má z vlastního pole. „Alespoň se v dnešní uspěchané době při zabijačce sejdeme se sousedy. Pustíme si muziku, popíjíme slivovici a svařák a i když si všichni pořádně mákneme, je to pro nás příjemný den,“ pochvaloval si Belica.

Zabijačky někteří pořádají i pro zvláštní příležitosti, například jako dárek k narozeninám. „Kamarádi budou mít v únoru oslavu a chceme jim připravit zabijačku,“ řekla Ivana Krátká z Brna. Jen si posteskla, že už několik dní hledá marně řezníka. Vzdát se nechce a doufá, že oslavenci netypický dárek přece jen dá.

Zatímco zájem o domácí zabijačky klesl, o pochoutkách z nich to neplatí. Moravská klasika stále láká i ty, kdo si ji nepřipravují vlastnoručně doma a jsou ochotni za ní cestovat desítky kilometrů. Zabijačkové hody pravidelně pořádá například Mlynářská restaurace v hotelu Bukovanský mlýn na Hodonínsku.

„O akci je velký zájem, proto porážíme dvakrát ročně. Lidé k nám jezdí na prodloužený víkend,“ řekl ředitel hotelu Pavel Růžička, který oblíbenou březnovou Slováckou zabijačku organizuje už několikátým rokem.

Pomíjená kontrola

Masové pochoutky ale jeho kuchaři nevyrábějí z čerstvě zabitého prasete. Zakazuje jim to totiž zákon. „Prodávat maso ze zabijačky rovnou v restauraci se nesmí. Řezník ho musí získat ze schválených jatek,“ informoval Josef Velecký z jihomoravské krajské veterinární správy.

Základní hygienická pravidla se podle něj musí dodržovat i u domácích zabijaček. „Nejdříve se musí ověřit, jestli zvíře není nemocné. Sice takové maso člověka příliš neohrozí, ale na zdraví mu rozhodně nepřidá,“ varoval ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Dodal, že většina lidí tuto kontrolu často a záměrně zanedbává. „Spoléhají se na to, že tepelná úprava zničí všechno špatné,“ podotkl ředitel.

Také při uskladnění masa a uzenin mají lidé myslet na teplotu a vlhkost v prostorách, kam potraviny uloží. „Vše musí zůstat na temném chladném místě se sníženou vlhkostí,“ poradil Katina.

MARIJA NOBILISOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Prasata mizí. V kurzu jsou ovce

Jižní Morava – Ještě před patnácti lety budilo většinu lidí v jihomoravských vesnicích kokrhání kohoutů. Teď už je to spíše výjimka. Podle děkana Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Ladislava Zemana hospodářským zvířatům na dvorech domů odzvonilo. „Je to hlavně tím, že lidé nemají čas se o ně starat. Prasata, slepice i kozy potřebují každodenní péči,“ uvedl Zeman.

Kromě toho se chov hospodářských zvířat na rozdíl od dřívějška nevyplatí. „Pořizovací cena prasete je kolem pětapadesáti korun za kilo. Než se vykrmí, stojí to spoustu peněz i času. Výdělek na jednom seleti tak většinou nepřesáhne tisíc korun,“ upozornil děkan.

Klesající zájem o chov prasat potvrzuje i zemědělské družstvo Bonagro, které obhospodařuje více než čtyři tisíce hektarů zemědělské půdy na Brněnsku. Ještě před patnácti lety prodalo do domácností necelých tisíc selat ročně. Loni sotva deset. „Zvířata z vesnic okolo města skoro vymizela. Lidé se totiž začínají chovat jako měšťáci,“ postěžoval si ředitel Bonagra Antonín Studený.

Jeho slova potvrzuje i Marta Mazánková z Blažovic na Brněnsku. „Doma jsme mívali celé hospodářství, teď chováme jen slepice. Nevyžadují totiž mnoho péče a máme z nich okamžitý užitek v podobě vajíček,“ řekla Mazánková.

Podle Zemana stojí za úbytkem zvířat i to, že se do vesnic stěhují mladé rodiny z města, které nemají k hospodářství vztah. „Najdou se sice tací, kteří si pořídí pár koz nebo ovcí, aby jim spásly trávu za domem, ale není jich mnoho,“ uvedl Zeman.
Ovce jsou jedinými hospodářskými zvířaty, kterých v domácích chovech na jižní Moravě za poslední tři roky přibylo. „Jejich počet se zvýšil o dva tisíce, takže teď jich je v regionu sedm tisíc,“ upřesnil Zeman.

HELENA ČTVRTEČKOVÁ
Nahravá se anketa
8.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 10 500 Kč

Vrátní Vrátný/á OZP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 10500 kč, mzda max. 12000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt telefonicky (v pracovní dny mezi 7:30-16:00 hod.), Vhodné pro OZP., , Pracovní místo vyhrazeno zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle § 80, zákona č. 435/2004 Sb. Uchazeč musí mít čistý trestní rejstřík, certifikát strážného výhodou. Pracovní doba je rozvržena do 11 a 12 hod. směn (po-pá 20-7; so-ne 7-19, 19-7). Součástí práce jsou obchůzky 5x za směnu (cca 35 minut chůze)., Pracovní smlouva na dobu určitou s možností prodloužení., Uchazeč o zaměstnání kontaktuje zaměstnavatele nejdříve telefonicky (735 171 157) a domluví si schůzku - nechodit osobně na adresu místa výkonu., , Místo výkonu práce: Tyršova 646, Modřice. Pracoviště: Bartoň a partner s.r.o. - 14, Tyršova, č.p. 646, 664 42 Modřice. Informace: Martin Dudák, +420 735 171 157.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 000 Kč

Obsluha strojů na úpravu vláken, dopřádání a navíjení příze a nití Dělník textilní výroby u úpravy vláken (obsluhu strojů a zařízení). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 22. Poznámka: Souhlas se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Nová mosilana, a.s., Charbulova, č.p. 1145, 618 00 Brno 18. Informace: Ervín Dankovský, +420 727 902 899.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 13 600 Kč

Vrátní Vrátný pro administrativní budovu pro OZP, náborový příspěvek!!!. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13600 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Přijmeme pracovníky s OZP na pozice bezpečnostních pracovníků, převážně na vrátnicích pro objekty v Brně. Nabízíme HPP 80 kč/hod., stravenky, náborový příspěvek ve výši 5.000,- Kč, 12ti hod. směny, nástup ihned.. Pracoviště: Asg guard s.r.o., Nováčkova, č.p. 346, 614 00 Brno 14. Informace: Blanka Roncseková, +420 725 914 757.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební inženýr 25 000 Kč

Stavební inženýři Zkušební technik. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem nebo telefonicky 8-15 hod., Nástup možný ihned., Požadavky:, VŠ nejlépe stavební, ŘP sk.B s praxí, práce na PC (Word, Excel, foto, mapy, internet), znalost ČSN., Náplň práce:, Samostatné provádění zkoušek a měření na pozemních stavbách (zejména komunikace, průmyslové a komerční stavby) hlavně na území Moravy a Vysočiny. Zkoušení vzorků stavebních mateiálů v laboratoři.. Pracoviště: Dobrovolný laboratoř s.r.o., bratří Mrštíků, č.p. 315, 614 00 Brno 14. Informace: Tomáš Dobrovolný, +420 724 996 308.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zdrogoval a znásilnil Řek Brňanku? Soud dosud nerozhodl

Strážnice pomohly mláděti zajíce

U silnice sedělo vyděšené mládě zajíce. Do bezpečí ho dostaly strážnice

Konec legendy. Z Rašínovy ulice zmizela oblíbená kouřící značka

Brno /FOTOGALERIE/ - O jeden ze známých záchytných bodů v centru města méně mají po minulém týdnu Brňané. Z rohu ulic Rašínovy a Solniční totiž zmizela legendární kouřící dopravní značka. Stejně jako mnoho dalších padla za oběť nahrazování parovodů horkovody.

Do Podyjí se po dvou letech vrátil čáp černý

Znojemsko /FOTOGALERIE/ – Je to pohled, který poslední dva roky nad Podyjím nikdo neviděl. Nad Sealsfieldovým kamenem krouží dvojice čápů černých a hledá potravu pro svá mláďata. Jsou jedním ze dvou párů, který letos v národním parku zahnízdil. Ornitologové doufají, že se tento výrazný pták nad údolí řeky znovu natrvalo vrátil.

S Brnem jsem udělal dobrý krok, míní posila Bartolomeu

Brno – Na první pohled upoutá svým blonďatým přelivem a Zbrojovka od něj očekává, že na sebe strhne pozornost také při vytváření ofenzivních akcí. Robert Bartolomeu posílil brněnské fotbalisty teprve v pátek, v sobotu zasáhl do posledního přípravného utkání s Vyškovem, který Zbrojovka vyhrála 2:0. „Brno se ozvalo první, nechtěl jsem udělat unáhlený závěr, ale jednalo se jen chvilku a myslím, že je to pro mě dobrý krok,“ prohlásil čtyřiadvacetiletý záložník.

Zámecká zahrada v Oslavanech v novém: děti zde najdou i trilobity

Oslavany /FOTOGALERIE/ - Na procházku do zkrášlené zámecké zahrady se od pátku mohou vydat lidé z Oslavan. Dokončili tam první etapu úprav. „Je to oddychová část s dětským hřištěm, které navazuje na historii místních dolů. Děti se také mohou vydat na cestu pravěkem a v pískovišti vyhrabat trilobity,“ popsal starosta Vít Aldorf.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT