Na vrcholku Kraví hory se to hemží malými školáky. Páteční program festivalu je totiž určený především jim. Kroky několika desítek z nich se ubírají k velkému bílému stanu. „V něm se odehrává Divadlo vědy. Už od začátku o něj byl velký zájem. Registrace byly obsazené za jeden jediný den," popisuje novinku letošního festivalu ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Druhý dechem si ihned pochvaluje, že tentokrát festivalu přálo počasí. Předchozí dva ročníky totiž hustě pršelo.

Mezitím už uvnitř stanu své umění předvádějí chemici. Vzduchem létají i rakety. „Takovou obyčejnou si můžete udělat doma jen s pomocí kypřícího prášku," radí dětem jeden z chemiků. Někteří školáci se po sobě spiklenecky dívají. Vědátoři však mají v záloze i mnohem propracovanější model rakety. Potřeba je jen plastová láhev, líh a sirka.

Oblek pyrotechniků

Jen o pár metrů dál stojí dlouhá fronta. Na laserovém trenažéru Univerzity obrany si tam mohou děti vyzkoušet střílení z pistole. Ve druhé části své expozice mají vojáci k dispozici třeba pyrotechnický o­blek.

Jít vzorem pro své žáky a ukázat, jak se v obleku chodí, se rozhodla učitelka Petra Sojková ze základní školy v Bílovicích nad Svitavou. „Jezdíme sem už třetí rok. Líbí se mi, že si děti vědu osvojí hravou formou. Je to lepší než sedět v lavici," říká s úsměvem učitelka matematiky.

Někteří školáci pobíhají od jednoho ke druhému. Oddech pak hledají, kde se dá. Třeba pod astronomickou kupolí. Úkryt tam našel i David Hájek. Nejvíce ho zaujali malí roboti. „Stačí je jenom poskládat z lega a pak připojit na tablet nebo notebook. Robotika je prostě nejlepší," vychrlí ze sebe nadšeně.

Na festivalu se prezentují i všechny brněnské univerzity. Když se u stánku Vysokého učení technického pustí do díla chemici sálají i plameny. Budoucí farmaceuti pak ukazují, jak se vyrábí tablety nebo které léčivé rostliny je možné najít na zahradě. „Máme tady i durman, který je jedovatý. Ale každá rostlina může být jedovatá, když se to s ní přežene," vysvětluje kolemjdoucím studentka Lucie Brunclíková.

Ruch kolem hvězdárny utichá až odpoledne. Další den ale vědecké divadlo začne nanovo. A tentokrát snad bez deště.