Už nyní si stěžují na úbytek zákazníků. „Tržby se nám propadly o polovinu. V létě vždycky chodí míň lidí, ale práce v ulici to několikanásobně zhoršují," svěřila se třeba vedoucí lékárny v Minské Kamila Oulehlová.

Lékárnice se spolu s dalšími obchodníky bojí, že pokud se zákazníci brzy nevrátí, donutí je to podniky zavřít. „Chodí k nám pořád místní, ale to nestačí," dodala.

Minská a Horova se výrazně liší od Milady Horákové, kterou dělníci opravovali do konce června. Vzhledem k poloze vzdálenější od centra jsou víc závislé na místních, kteří v tamních obchodech pravidelně nakupují. „Obyvatelé Žabovřesk k nám chodí nejčastěji. Nedělají ale tak velké nákupy jako ti, kdo k nám dojíždějí odjinud," vysvětlil majitel kavárny a prodejny lahůdek Galerie v Horově ulici. Od začátku oprav zaznamenal o pětinu nižší tržby.

Přespolní si podle něj stěžují, že se po uzavírkách do ulic obtížně dostávají. „Dlouho bloudí bočními ulicemi. Někdy musejí projet i zákazem vjezdu," vylíčil kavárník. Takové potíže podle něj většinu zákazníků odrazují.

S kavárníkem souhlasí Jaroslav Kovář, který dřív pravidelně obědval v restauraci v Minské. „Když začaly opravy, přestal jsem tam jezdit. Cesta na oběd by se mi hrozně protáhla, nestihl bych se v klidu najíst," vysvětlil.

Podle analytika Michala Kozuba se opravy ulic nedotknou tak razantně obchodů s potravinami nebo jiným zbožím, kde lidé pravidelně nakupují. Jejich zavření by sice znamenalo pro místní velké nepohodlí, ale ohroženější jsou služby zaměřené na užší klientelu. „Pro ně jsou opravy ulic a s nimi spojené uzavírky horší, protože k nim jezdí lidi cíleně z celého Brna nebo i jižní Moravy. Pokud zjistí, že se tam pohodlně nedostanou, vydají se ke konkurenci," vysvětlil ekonom.

Obchodníkům radí, aby v době oprav informovali zákazníky na svých internetových stránkách, jak se k nim můžou dostat autem a kde poblíž bez větších problémů zaparkují. „Prodej zboží přes internet je taky může zachránit před krachem," dodal.

Podle doporučení analytika postupuje třeba majitel obchodu s koly a cyklistickým vybavením v Minské ulici Jiří Březina. „Tržby z prodeje nám klesly, ale kvůli servisu kol k nám lidé pořád chodí. Díky provozu internetového obchodu se nebojím, že zavřeme. Stát se to ale samozřejmě může, opravy teprve začaly," nastínil Březina.

Všechny obchodníky spojuje obava, že se k nim ani po skončení oprav zákazníci nevrátí. „S majitelem prostor jsme si dohodli dočasné snížení nájmu. Ale až bude ulice průjezdná, sleva na nájemném skončí," dodal Březina. Podle něj tak bude důležité nalákat zákazníky zpět.

Městská část Žabovřesky se podnikatelům podle starosty Pavla Tyralíka snaží vyjít co nejvíc vstříc. „Dvěma obchodníkům, kterým pronajímáme prostory v Minské, jsme se rozhodli snížit nájemné na symbolickou korunu za metr čtvereční na měsíc," prohlásil Tyralík. Město také živnostníkům udělilo výjimky ze zákazu vjezdu, aby nebyli odstřihnutí od zásobování.

JAN ČAMBORA