Vlhčené ubrousky, odličovací tampóny nebo dokonce vložky. Snad v domnění, že se rozloží, z nevědomosti nebo z pohodlnosti někteří lidé splachují do záchodové mísy i hygienické potřeby. Ty ale patří do popelnice. „Většinou je vyhazuji do koše, ale když jsou moc špinavé, tak do záchodu,“ přiznala třeba matka tříletého syna Anna Balcárková.

Čtyři nové přístřešky na zastávkách MHD v Brně budou mít zelené střechy.
Nové přístřešky se zelenou střechou: nebezpečné pro ptáky. Polepu brání počasí

Správci kanalizací upozorňují, že to je velký problém. Takový nevhodný odpad putuje rourami dál a zadrží ho čerpací stanice nebo čistírny vod. Podle vodohospodářů množství věcí, které do kanalizace nepatří, v Brně i na Brněnsku narůstá.

Co nesplachovat
- zbytky jídel
- odpad z kuchyňských drtičů
- oleje a tuky
- hygienické prostředky jako například ubrousky
- chemikálie
- léky
- kovy a jejich sloučeniny (zinek, měď, nikl, chrom, olovo, selen, …)
- hořlavé a výbušné látky

Nerozloží se ani ubrousky nahrazující toaletní papír, u nichž někteří výrobci uvádí, že je lze spláchnout. „Na čistírnu přitečou zcela neporušené, protože obsahují plasty,“ informovala mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová.

Správci kanalizací se pak potýkají s ucpáváním čerpadel a zanášením česel hutnou masou odpadu. „Odstranit ji musíme mechanicky. Na čistírně v Modřicích denně řešíme asi dvě a půl tuny takové masy,“ dodala mluvčí vodáren.

Restaurátoři v sále Rady brněnské Nové radnice zachraňují původní barokní fresku, která je oproti předpokladům v horším stavu, než si restaurátoři mysleli.
Restaurátoři na Nové radnici zachraňují unikátní fresku. Zásahy prodlouží opravy

Technici pravidelně odstraňují nánosy ubrousků na přečerpávací stanici také v Pohořelicích na Brněnsku. „Je to problém, který se projeví, třeba když se přistěhují mladé rodiny. Chápu, že pro některé rodiče je obtížné sjet z paneláku k popelnicím, ale s čištěním je potom hrozná práce. Nepomáhá ani osvěta,“ poznamenal pohořelický starosta Miroslav Novák.

Podobné zkušenosti má Brňanka Helena Hynková, která pronajímá byty. „Každoročně čistíme alespoň jeden dřez, kam lidé vylévají tuky nebo vyhazují velké kusy jídla. Já jsem jednou byla na exkurzi v čistírně a vím, jaké jim to způsobuje potíže. Do záchodu zásadně nevyhazuji nic kromě toaletního papíru,“ řekla žena.

Podmíněný trest tři roky s odkladem na pět let dostal dnes u Okresního soudu Brno-venkov Slovák Tomáš Janiak, který se na internetu vydával za nezletilé dívky a nabízel za úplatu sex. Pak muže, kteří se na inzeráty ozvali, vydíral. Vylákal z nich přes mil
Vydával se za dívku a nabízel sex, zájemce pak vydíral. Dostal tříletou podmínku

Právě na hostinu ze zbytků jídla čekají v kanalizacích potkani. „Jedná se o jedny z nejnebezpečnějších hlodavců, kteří poškozují potrubí a kabely. Potkani navíc přenášejí i vážná virová onemocnění. Prostředí v městských kanalizací je pro ně ideální, protože v rourách je vlhko a nemají tam přirozeného predátora,“ okomentoval Josef Suchomel z brněnské Mendelovy univerzity.

Podle odborníků se není třeba více obávat potkanů díky pravidelné deratizaci.

Ilustrační foto.
Zdrogoval se a boural, žena zemřela. Soud řidiči zkrátil trest na pět a půl roku

Vodohospodáři neradi vidí splachování léků do záchodu. „Je to nebezpečné. Běžné čistírny je neodstraní, a tak se dostávají až do povrchových vod,“ upozornila Hermanová.