Při průzkumu musí odborníci prozkoumat každý centimetr fresky s třemi biblickými výjevy. „Zkoumáme, v jakém stavu freska je, jak ji zajistit, aby se dále neničila. Jelikož ve dvacátém století ji už opravovalo několik restaurátorů, musíme pomalu odkrývat přemalby," popisuje Číhalík.

Naposledy odborníci fresku restaurovali v padesátých letech minulého století. „Oprav se účastnil i Miloš Stehlík z brněnského Památkového ústavu. Tam působí dodnes, a hodně se o naše opravy zajímá. Pamatuje si totiž mnoho podrobností z rekonstrukce v padesátých letech a poskytuje nám velmi užitečné informace," libuje si Číhalík.

Nyní jeho tým zachraňuje fresku před úplným zničením. „Problém je, že nekvalitní je samotná podkladová omítka fresky. Malba na ní nedrží a pomalinku opadává dolů," vysvětluje Číhalík.

Restaurátoři musí k fresce každý den vyšplhat po lešení skládajícím se z kovových žebříků. Pracemi tráví osm hodin denně. „Máme tady zpestření, jsou sem slyšet mše, které se konají dvakrát denně," usmívá se Číhalík. Opravu fresky chtějí odborníci dokončit v listopadu.

Pokud se rekonstrukce povede, návštěvníci kostela se mají na co těšit. „Už jen to, že freska bude očištěná, znamená, že lidé uvidí jasné barvy," podotýká.

Freska v kostele svatých Janů v Minoritské ulici- pochází z roku 1725
- tvoří ji tři barevná pole, zobrazující biblické výjevy – Jákobův žebřík, Kristus před Pilátem, Kristus na kříži
- nyní restaurátoři fresku prozkoumávají, pomalu přikročují k samotným opravám
- rekonstrukci platí konvent minoritů, který kostel vlastní
- k dokončení oprav je potřebná dotace od brněnského magistrátu ve výši přibližně milion dvě stě tisíc korun. O jejím udělení se momentálně rozhoduje