Klíče od sanitky slavnostně převzala ředitelka záchranářů Hana Albrechtová od brněnské zastupitelky pro oblast zdravotnictví Dagmar Seidlové. „Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem vozidel, přičemž výjezdů neustále přibývá. Za nový vůz jsme opravdu rádi. Auto zařadíme do vozového parku výjezdové základny v Brně na Ponavě,“ informovala ředitelka jihomoravské záchranky.

Město Brno plní dohodu v rámci memoranda o spolupráci, v němž se zavázalo, že bude přispívat peníze na pořízení jednoho sanitního vozu ročně po dobu pěti let. „Oceňuji nasazení jihomoravských záchranářů, uvědomuji si, že jejich práce je náročná po všech stránkách. Každý rok evidují přibližně sto tisíc výjezdů, z toho zhruba polovinu ve městě Brně. Jsme proto rádi, že jsme mohli pomoci a poskytnout novou, špičkově vybavenou sanitku,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Linka číslo 8 nově zajíždí do bohunického kampusu místo do Starého Lískovce. A právě to některým místním vadí, protože do tamní smyčky jim jezdí méně spojů.
Změna trasy linky 8: Chceme zpět stejný počet šalin, zní teď ze Starého Lískovce

Podle ní jsou ve schváleném brněnském rozpočtu nyní k dispozici čtyři miliony korun na páté vozidlo.

Novinkou v sanitce je zabudovaná jednotka, která mimo jiné umožňuje vozidlům integrovaného záchranného systému preferenci na semaforech. „To znamená, že na některých brněnských křižovatkách s podporou této technologie předpokládáme zrychlení průjezdu a zvýšení bezpečnosti účastníků provozu," zmínila Albrechtová.

Dále jsou v nejnovějších vozech elektrohydraulická nosítka. „Stále zapracováváme drobné nebo i větší změny ve snaze usnadnit práci našim zdravotníkům a zároveň poskytnout pacientům tu nejkvalitnější péči,“ doplnila Albrechtová.

Pořizovací hodnota této sanitky s dodaným vybavením jsou zhruba čtyři miliony korun.