V pátek po půlnoci vnikl násilně do domu otec jedenáctiletého a patnáctiletého chlapce a exmanžel jejich matky. Staršího syna vzbudil. „Muž, který byl podnapilý, syna nejdřív verbálně napadl, potom jej i zbil. Po konfliktu sešel do přízemí a založil v domě požár. Vyděšený chlapec utekl z domu a vzbudil souseda,“ potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Nato soused vynesl z domu jedenáctiletého bratra a přistavil žebřík k balkonu, který byl jedinou únikovou cestou z hořícího domu pro šedesátiletou ženu. Muž nechtěl být jmenován a ze skromnosti nechtěl uvést další podrobnosti k případu. Redakce Brněnského deníku Rovnost jeho jméno zná.

Jeho čin vyzdvihli policisté. „Muž se zachoval velmi odpovědně. Nebýt jeho zásahu, tak by žena nepřežila,“ potvrdil Malášek. Policie také pochválila staršího syna, který nezpanikařil a přivolal pomoc. Obyvatelé domu utrpěli šok, přivolaní zdravotníci je na místě ošetřili.

U požáru zasahovali jak profesionální hasiči z Pohořelic, Židlochovic i z Brna, tak i místní dobrovolní hasiči. „Oheň jsme uhasili před pátou hodinou ranní. Dům byl silně zakouřený, jedna místnost byla v plamenech. Zdravotníci na místě ošetřili jednoho dobrovolného hasiče, kterému za límec kabátu zapadl žhavý kus materiálu,“ popsal zásah mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Na domě vznikly škody za osm set tisíc korun.

Pachatel se policii přiznal sám. „Nemuseli jsme po něm nijak složitě pátrat, muž se přihlásil na policejní služebně. Navíc byl s rodinou dlouhodobě v kontaktu. Nyní je ve vazební věznici v Bohunicích,“ uvedl Malášek. Případ se stále vyšetřuje, muž je podezřelý z trestného činu pokusu o vraždu.

ANETA ŠEDÁ