„Je jen otázkou času, kdy tam auta někoho zraní, nebo zabijí. Podél silnice chybí chodníky, auta tu nedodržují předepsanou rychlost. Už se tudy bojíme chodit,“ postěžoval si čestný předseda místní zahrádkářské osady Moravanské kopce Miloš Chválek.

Ještě minulý rok přitom podle něj celá ulice Podsedky od křižovatky s Vyhlídalovou až po železniční přejezd figurovala jako obytná a pěší zóna. „Vyhláška tam řidičům ukládala maximální rychlost dvacet kilometrů v hodině a hlavně zvýšenou ohleduplnost k chodcům. Jenže pak radní nechali zónu zkrátit značkou. Teď končí už u restaurace Veteran Club,“ řekl Chválek.

Nyní podle něj řidiči nedodržují rychlost ani v pěší zóně. „Někdo asi chce aby se stalo neštěstí,“ rozhořčil se předseda zahrádkářů. Jeho slova potvrzuje i další ze zahrádkářů Vojtěch Tomka. „Někteří řidiči jezdí nepřiměřeně rychle. Tady si přitom hrají děti,“ zdůraznil.

Starosta Bohunic Robert Kotzian o nebezpečné cestě ví. Odmítá však možnost, že současný stav způsobilo zkrácení pěší zóny. „Tu jsme nechali posunout jen o nějakých patnáct metrů kvůli novým domům, jejichž majitelé by jinak nemohli v ulici parkovat,“ řekl starosta.

Jádro problému je podle něj v tom, že cestu začalo využívat více řidičů jako zkratku do Moravan. „Na Podsedky navazuje polní cesta. Tu až ke hranicím katastru Moravan nechalo tamní vedení vyasfaltovat. Řidiči rychlou cestu samozřejmě využívají,“ popsal Kotzian. Dodal, že se mu to nelíbí a že se snaží situaci změnit. „Kdyby to bylo jen na nás, silnici pro auta uzavřeme. Představitelé Moravan k tomu však nemají vůli,“ řekl Kotzian.

Řešit problémy v Podsedkách se chystají také brněnští strážníci. „Od občanů jsme ještě nedostali žádný oficiální podnět k prozkoumání problému. Přesto ulici zařadíme mezi místa, kde se naše hlídky budou zastavovat a hlídat chování řidičů. Pošleme tam také auto, jež pomocí radaru zjistí jak je to s porušováním předepsané rychlosti,“ slíbil mluvčí městské policie Zdeněk Novák.

Těžkosti s řidiči na místech určených hlavně pěším nemají jen v Bohunicích. „Na sídlišti máme kvůli příjezdu sanitek chodníky označeny jako silnice. Až donedávna to řidiči respektovali a nevjížděli tam. Noví obyvatelé Komína přinesli jiné způsoby. Na chodníku, kudy chodí školáci i důchodci o berlích si to rázují klidně padesátkou,“ řekl například místostarosta Komína Jiří Sedláček. Kvůli bezohledným řidičům tak městská část chystá nové dopravní značení. „To jim vjezd výslovně zakáže,“ prohlásil Sedláček.

Na auta narážejí také ti, kteří vyrazí na kole, kolečkových bruslích či pěšky po stezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou. „Někteří z chatařů si tudy zkracují cestu. Občas mi připadá, že si tu hrají na závody,“ povzdechla si jedna z cyklistek, jež tudy jezdí Hana Holečková.