Na zavřené zahrádky si stěžuje například Alžběta Kociánová. „V tomto pěkném počasí chci poobědvat někde venku na čerstvém vzduchu. Zahrádky jsou ale v centru zavřené. Jejich provoz se má řídit podle počasí, ne podle oficiálních nařízení města," myslí si Kociánová.

Velký zájem zákazníků o venkovní posezení potvrzují i majitelé restaurací, kaváren a pivnic. Poukazují na to, že v jiných zemích, ale i v některých českých městech, mohou zahrádky fungovat bez problémů celoročně. „Například v Praze jsou u restaurací po celý rok. Naši zákazníci by to určitě uvítali, zvláště v těchto jarních teplotách," podotkl Robert Smejkal z Výčepu Na stojáka v Běhounské ulici.

V centru Brna jsou zahrádky povolené od začátku dubna do konce října. Vedení radnice Brno-střed ale zvažuje, že je v budoucnu povolí i dříve. „Chceme, aby město žilo. Pokud i do budoucna vydrží zájem začínat s provozem zahrádek dříve, bude nutná nějaká širší dohoda s Brněnskými komunikacemi, s odborem památkové péče magistrátu a s Dopravním inspektorátem Policie České republiky," sdělil mluvčí Brna-středu Roman Burián. Dodal, že městská část už dostala jednu žádost o provozování restaurační zahrádky v zimě. „Brněnské komunikace nám ale v tomto případě souhlas nevydaly," podotkl Burián.

Majitelé hospod a restaurací, kteří zahrádku chtějí, o ni musí nejprve oficiálně požádat. Loni povolilo Brno-střed 190 zahrádek, letos zatím přijalo přes dvacet žádostí. „Žádost jsme zaslali již v prvním lednovém týdnu, vyjádření zatím nemáme," sdělil Smejkal. Řada restauratérů nechává podání žádosti na poslední týdny před otevřením. Nejvíc jich chodí až začátkem dubna. „Jsme zvyklí na dubnový termín otevření. V tomto týdnu máme v plánu zjistit si podmínky a hned poté si o zahrádku zažádáme," sdělil například Luboš Krejčí z historické restaurace Šermířský klub L. A. G.

Stejně jako loni

Za venkovní posezení v centru restauratéři zaplatí stejné částky jako loni. V historickém jádru stojí zahrádka do dvaceti metrů čtverečních dva a půl tisíce korun měsíčně, nad tuto výměru šest a půl tisíce. Mimo historické jádro jsou ceny nižší.

Výhodu mají restauratéři se zahrádkami na soukromém pozemku. Ti o žádné povolení žádat nemusejí. Netýká se jich ani omezení provozu na sedm měsíců v roce. „První zákazníci si letos na zahrádce poseděli v polovině února. Je to asi o měsíc a půl dříve než loni, kdy nebylo tak hezky," uvedl Tomáš Nebeský z kavárny Cafe Podnebi, která sídlí v Údolní ulici pod hradem Špilberk. Ve středu plánuje vytáhnout už všechny lavičky.

Zákazníci to oceňují. „Je to paráda, že si tady člověk může v klidu venku posedět. Většina zahrádek v centru je ještě zavřená, což je velká škoda," řekla jedna z návštěvnic kavárny Denisa Jensenová.

Zahrádek v centru každoročně přibývá. Loni jich bylo o šedesát víc než v předešlém roce. S jejich rostoucím počtem ale roste i počet prohřešků, kterých se jejich provozovatelé dopouští. „Loni jsme řešili pětatřicet případů problémových zahrádek. Nejčastěji se jednalo o nedodržení rozměrů, podmínek umístění či provozní doby," sdělil Burián. Otvírací dobu stanovuje tržní řád. Mimo historické jádro mohou být zahrádky otevřené od osmi ráno do desíti do večera. V historickém jádru si návštěvníci mohou posedět dokonce do půlnoci. V deset ale musí utichnout veškerá hudební produkce a hlučná zábava.

Jednotlivé městské části mají pro provoz zahrádek vlastní pravidla. „Restaurací a hospod máme u nás jenom pár, zahrádky mají navíc většinou na vlastním pozemku. Provozovat je mohou podle uvážení klidně celoročně. Jediné omezení se týká rušení nočního klidu," vysvětlil starosta Brna-jihu Josef Haluza.

LUCIE PASEKOVÁ