Restaurační zahrádky k létu neodmyslitelně patří. Lidé si kvůli nim ale často stěžují na rušení nočního klidu. Většinou neoprávněně.

Za první měsíc loňských prázdnin zaznamenali brněnští strážníci sedmaosmdesát stížností. „Letos je jich už 113. Z toho ale pouze jedenadvacetkrát byla stížnost oprávněná," informoval mluvčí strážníků  Jakub Ghanem.

Lidé si podle něj někdy stěžují jen na běžný hovor, který se nese ulicí. Problém vždy strážníci řeší domluvou, pokud nepomáhá, mohou hlučným hostům dát až tisícikorunovou pokutu.

Majitelé některých restaurací kvůli stížnostem změnili otvírací dobu. Ta je v historickém centru do půlnoci, jinde do desíti večer. „Dříve jsme měli otevřeno do jedenácti, ale kvůli sousedům, kteří si stěžují, teď zavíráme v deset," řekla servírka restaurace      U Richarda v Údolní ulici.

Restaurace Pivní opice v Joštově ulici zavírá i navzdory stížnostem o půlnoci.  „Stížností jsme měli pár, jednou přijela policie, ale nejedná se o nic častého," řekl číšník.

Jednou z Brňanek, které mají špatné zkušenosti se zahrádkami, je například Lenka Matyášová, která bydlela v ulici Cejl. „Tam byly problémy pořád. Strážníky jsme volali asi třikrát, když přijeli, byl potom klid. Druhý den to ale začalo nanovo," uvedla Matyášová.

Právě v městské části Brno-sever, kde Cejl leží, se každých čtrnáct dní schází radnice s městskou policií a řeší i tyto stížnosti. „Loni si lidé stěžovali nejen na restaurační zahrádky, ale také třeba na oslavy na zahradách. Problém byl i s nově otevřenou kavárnou Era, kde sousedům vadil hluk. Nebyli zvyklí mít kavárnu tak blízko domu. Ale kontrolovali jsme to a bylo to v pořádku. Letos už s tím problémy nejsou," řekla starostka Brna-severu Sabina Tomíšková.

O zahrádky se v její městské části zajímá odbor životního prostředí, který je eviduje a v případě stížností také kontroluje. „Zahrádek je letos stejně jako loni, tedy devětačtyřicet," informovala Denisa Olivová z odboru životního prostředí Brno-sever.

Problémy má i Michaela Lišková. „Dva domy od nás je restaurace, která je přes léto plná i venku. Vadí mi hluk, člověk si večer nemůže vyvětrat, aniž by nepustil televizi naplno. O kouři nemluvě. Pach z cigaret mi jde až do pokoje," posteskla si Lišková. Dodala ale, že strážníky kvůli tomu nikdy nevolala.

Restaurace potřebuje k zahrádce souhlas Brněnských komunikací nebo majitele pozemku a také dopravního inspektorátu. Na základě doporučení radnice zahrádku povolí.

Na základě jejich doporučení radnice zahrádku povolí, nebo ne. Jestli ale potom majitelé dodržují stanovenou zavírací dobu, radnice nekontroluje. „To má na starosti městská policie. Pouze pokud nám přijde nějaká stížnost, tak kontaktujeme majitele," řekl starosta Brna-středu Libor Šťástka.

ELIŠKA MEZULÁNÍKOVÁ
ROMANA PIŠTĚKOVÁ