Keře a stromy u náměstí jsou v hodně špatném stavu. „Desítky let se o ně nikdo nestaral. Park je neupravený, některé stromy vysušené," poukázal na problém starosta René Novotný. Dodal, že úprava bude stát kolem šesti set tisíc korun.

Někteří místní se na změnu náměstí těší. „Konečně se tady začne něco dít. Doufám, že se park změní v místo, kde budu aktivně trávit čas s rodinou a dětmi," uvedla například Kateřina Majerová, která je na mateřské dovolené.

Přímo v parku se místní nějakých velkých změn nedočkají. „Přesto je naším cílem místo upravit tak, aby na něm lidé trávili volný čas a líbilo se jim tam," vysvětlil Mrázek. V přilehlé Bělohorské ulici proto dělníci od konce května začnou stavět sportoviště pro děti. „Teď je tam jen neoplocený asfaltový plácek. Kolem se povalují bezdomovci a ohrožují naše děti. Ty si nemají pořádně kde hrát," poukázala na problém Radka Melická z Juliánova.

Brněnský magistrát už slíbil, že výstavbu hřiště zaplatí. „Děti si tam bezpečně zakopou s míčem. Na místo nainstalujeme také basketbalové koše," upřesnil Mrázek.

Juliánovské náměstí projde celkovou změnou. Po vykácení třiadvaceti uschlých stromů se v parku objeví nové. Zahradníci v něm zasadí bíle kvetoucí třešně, lidé tam po úpravě dále nejčastěji narazí na kaštan koňský, javor klen nebo lipové stromořadí. Celkově si tak obyvatelé užijí dvaatřicet nových stromů.

historie náměstí
Na nynějším Juliánovském náměstí stál před sto lety hřbitov. Před pětašedesáti lety zanikl a začaly tam vznikat panelové domy. Náměstí má rozlohu kolem osmdesáti arů. V přilehlé Bělohorské ulici najdou lidé už brzy sportoviště pro děti.

Vykácení čeká na náměstí také všechny keře kromě tisu červeného. „Mám obavy, že když to všechno zmizí, bude park odkrytý. Odevšad pak do něj může foukat vítr. A než vyrostou další keře či stromy, potrvá to dlouho," posteskla si důchodkyně Alena Krlíková.

Místostarosta však tvrdí, že dělníci vykácejí jen dřeviny v havarijním stavu. „Nejhůře na tom jsou suché borovice a stromy, jejichž koruny visí nad chodníky," uvedla referentka životního prostředí na radnici Bronislava Vrbatová, která má obnovu parku na starosti.

Celý park dostane také nový trávník. „Stromy musejí zahradníci vysázet do konce března. Na začátku května už by měl být položený trávník a vysázené nové stromy," upozornila Vrbatová.

Některé stromy na náměstí jsou staré přes sto let. Jde o pozůstatky starého hřbitova, který byl zrušen před více než pětašedesáti lety.

Žideničtí začali před měsícem opravovat také lesopark Bílá hora v Juliánově. O stromy v přírodní památce se zahradníci několik desítek let rovněž nestarali. „Od prosince pracovníci postupně kácejí stromy. Na jaře se na kopci objeví třešňový sad," poznamenal místostarosta Mrázek.

Na Bílé hoře zahradníci vysázejí téměř dvě stě stromů a přes sedm set keřů. „Cílem je, abychom tento park vrátili do jeho historické podoby," informoval židenický místostarosta.

EMA ZEZULOVÁ