Přes miliardu korun investovali lidé v Brně od letošního ledna do nového bydlení. Je to dvakrát víc než loni ve stejném období. Podle ekonomů už lidé nemají strach vložit peníze do nemovitostí.

V Brně si od ledna do června tohoto roku koupili 433 bytů v novostavbách celkem za jednu a čtvrt miliardy korun. Loni jich přitom bylo jen 229. Vyplynulo to z nejnovějších statistik společnosti Trikaya, která prodej bytů v Brně sleduje. Lidé mají zájem nejen o byty v okrajových částech, ale i v centru. „V Brně se poslední dobou dobře prodávají i hodnotnější a nadstandardní nemovitosti. Proti loňsku lidé letos kupují nejenom víc bytů, ale také byty dražší," uvedl ředitel společnosti Alexej Veselý. Nejdražší byt se letos podle něj prodal v centru za devět a půl milionu korun.

Podobně jako Brno-střed, patří mezi nejdražší městské části také Královo pole a Komín. Nové byty se tam prodávají za padesát tisíc korun za metr čtvereční bez daně. Nejlevněji lidé nakoupí ve Slatině, Starém Lískovci nebo Bystrci, kde je průměrná cena 36,5 tisíce za metr čtvereční bez daně.

Do levnějších městských částí míří i Brňan Pavel Kyselý. „Byt v centru si nemůžu dovolit, ale s přítelkyní už chceme bydlet ve svém. Vážně uvažujeme, že se letos přestěhujeme do Bystrce," řekl Kyselý.

Podle ekonomů mají na rostoucí poptávku vliv dva faktory. „První z nich je oživování ekonomiky a tím i rostoucí sebedůvěra spotřebitelů. Ti po několika letech, kdy neměli odvahu kupovat byty, opět investují do nemovitostí," vysvětlil analytik Michal Kozub.

Druhým faktorem jsou nízké sazby hypoték, které jsou podle Kozuba na historickém minimu. „ To logicky láká spotřebitele, aby kupovali nemovitosti a investovali do nich," dodal analytik.

Nejvíc bytů v novostavbách, celkem 108, si letos lidé v Brně koupili v květnu. Nyní jich je ve městě volných zhruba devět set. „Zhruba 250 jich je rezervováno. Pokud by se po zbytek roku už pouze doprodávaly tyto zarezervované byty, stále by se jednalo o třetinový nárůst prodeje oproti loňsku. Vypadá to, že rok 2014 bude v prodeji nových bytů v Brně rekordní," nastínil Veselý.

Realitní makléři navíc sledují zvýšený zájem i u starších bytů. „Nejvíc jsou v kurzu panelové byty 3+1 za dobře nastavenou cenu. Nebývají rekonstruované a kupující si je pak upraví dle sebe," řekla regionální manažerka společnosti Sting Naďa Čaňková.

Souhlasí s ní i Kozub. „Lidé kupují i starší byty. Nedá se ale přesně srovnat, jestli mají větší zájem o nové nebo staré, protože těch nových v Brně není tolik a ubývá prostoru, kde je stavět," zdůraznil.

Statistika prodeje

Porovnání počtu prodaných bytů v brněnských novostavbách za loňský a letošní rok:

duben 2013 – 22 bytů

květen 2013 – 25 bytů

červen 2013 – 54 bytů

duben 2014 – 90 bytů

květen 2014 – 108 bytů

červen 2014 – 57 bytů

TOMÁŠ KREMR

Zdroj: Trikaya Czech Republic