Mezi příznivce dýmkové kultury patří například zákazník brněnské dýmkárny Queen Václav Vilches. „Jsem nekuřák a kouření vodních dýmek vnímám jako společenskou událost. To samé se o cigaretách říct nedá. S přáteli preferujeme posezení u dýmky oproti večeru s pivem v hospodě,“ svěřil se.

Výjimka pro vodní dýmky netěší jen kuřáky, ale i podnikatele. Na jaře v Brně vzniknou další tři podniky s názvem Hookah house. „Mým cílem je zvedat úroveň vodních dýmek nejen v Brně. Chci lidem ukázat, jak má dobrá vodní dýmka vypadat a chutnat. Jde mi o to, nabídnout zákazníkům ten nejlepší zážitek,“ řekl autor nápadu a podnikatel Miroslav Myšák.

Rozdíl mezi čajovnou, která nabízí vodní dýmky, a dýmkovým barem je velký. Čajovny se zaměřují především na podávání čaje, pro dýmkaře je důležitější tabák. „Podnik jsem založil s kamarádem proto, aby lidé vnímali dýmky správným způsobem. V Brně se dýmky opomíjí, my je chceme dělat poctivě,“ řekl majitel brněnského dýmkového baru Kabinet Huličů Moaz Hamoud.

Ilustrační foto.
Protikuřácký zákon: Tržby se nám sníží až o pětinu, tvrdí restauratéři

Výjimku z protikuřáckého zákona si po svém vyložili i prodejci takzvaných kapesních vodních dýmek, do kterých se dají cigarety vložit. „Cigaretový kuřák se musí změnit v uživatele vodní dýmky. Po konzultacích s právníky víme, že se přestupku lidé nedopouští, jelikož nikde není stanoveno, co vodní dýmka je a není,“ uvedl prodejce Jiří Trávníček.

Kapesní zařízení, které dělá z cigarety vodní dýmku, vyjde zákazníka přibližně na dvě sta korun.

Takzvaný protikuřácký zákon platí v České republice od loňského května. Za porušení zákazu kouření podle něj hrozí kuřákovi pokuta až pět tisíc korun. Provozovatel podniku, který kuřáka nenapomene, může zaplatit i desetkrát tolik.

Další výjimky
Kouřit mohou lidé ve vyhrazeném prostoru zoologické zahrady, na speciálním místě v psychiatrickém oddělení nemocnice, v prostoru letiště, kde je část pro kuřáky stavebně oddělená, nebo v oddělení pro kuřáky vnitřního veřejně přístupného místa.