Téměř dvacet let starý radiokomunikační systém brněnské městské policie má nahradit nový. Město za něj zaplatí přes osmdesát milionů korun. Podle zdroje Brněnského deníku Rovnost je však systém předražený a zakázka na jeho pořízení byla ušitá na míru jediné firmě.  Město nechce situaci komentovat.

Nedávno uzavřenou smlouvu se společností Konektel nyní prošetřuje antimonopolní úřad. „Zabýváme se zejména otázkou, zda přidělení zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění bylo v souladu se zákonem," potvrdil informace předseda úřadu Petr Rafaj.

Společnost  Konektel, která stojí i za původním systémem, zakázku získala v takzvaném uzavřeném řízení. Tedy bez vyhlášení veřejné soutěže. „Městská policie to zdůvodňuje nedostatkem peněz na přestavbu systému a nutností propojení toho původního s novým. To však zvládnou i jiné firmy a mnohem levněji," tvrdí zdroj Rovnosti, který z obavy o ztrátu zaměstnání nechce zveřejnit své jméno.

Postup městské policie se nelíbí ani firmě DCom, která podnět k antimonopolnímu úřadu podala. „Způsob výběru zhotovitele takto důležité a drahé zakázky je podezřelý. Minimálně na část týkající se koncových terminálů mohla městská policie vypsat řádné výběrové řízení. Zadání bylo účelové tak, aby zakázku mohl získat dodavatel bez konkurzu," myslí si ředitel firmy Martin Motyčka.

Podle právníka Petra Leyera z organizace Transparency International je možné zakázku bez veřejného výběrového řízení přidělit tehdy, jestliže ji může například z technických důvodů splnit pouze určitý dodavatel. „Obvykle bývá tento postup podpořený posudkem nebo odborným názorem," podotkl právník ze společnosti, která se zabývá problematikou neprůhledných výběrových řízení.

Takovýto posudek si městská policie nechala vypracovat. „Jenže od člověka, který je propojený právě s firmou Konektel," tvrdí zdroj Rovnosti.

Městská policie ani firma Konektel se k záležitosti nechtějí vyjadřovat. „Do skončení správního řízení nebudeme poskytovat žádné informace," uvedl právník Konektelu Ondřej Moravec.

Podpis smlouvy posvětil už v červnu brněnský magistrát. „Radiokomunikační systém je nutné vyměnit. Kvůli nedostatku peněz je čtyřletý projekt rozdělený do etap. Současné šetření úřadu mi nepřísluší komentovat. Až jeho výsledky nám naznačí další postup," sdělil brněnský primátor Roman Onderka.

Antimonopolní úřad má rozhodnout do několika týdnů. „V případě pochybení hrozí městu několikamilionová pokuta i zrušení smlouvy," sdělil mluvčí úřadu Martin Švanda.