Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve středu ve 20:00, najdete ve čtvrtečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Změna strategie má vypisování zakázek zprůhlednit. A zamezit tak nefér jednání zadavatele i firem. „Na jednom místě budeme shromažďovat veřejné zakázky nad dva miliony korun vypisované všemi našimi příspěvkovými organizacemi. Navrhneme jednotnou politiku na kvalifikační a hodnotící kritéria. A tak snížíme možnost šít zakázky na míru,“ vysvětlil člen krajské skupiny prevence korupce Zdeněk Dufek.

Až dosud například nemocnice nebo školy ve správě kraje zakázky od šesti do dvaceti milionů korun inzerovaly na svých vlastních webech. Pokud jejich hodnota překročila dvacetimilionovou hranici, spadla do kategorie velkých zakázek. Ty kraj pořizuje pro všechny své organizace dohromady, aby ušetřil. Automaticky se tak objeví na webu centrálních nákupů.

Větší opatrnost kraje při zadávání zakázek do budoucna znamená i to, že cena přestane být jediným rozhodujícím kritériem při vybírání nejlepší nabídky. Především stavební firmy se totiž v poslední době potýkají s kuriózním problémem. Jsou příliš levné. „Hlad po stavebních zakázkách je v poslední době obrovský. Setkali jsme se například s tím, že o projekt s odhadovanou cenou pětadvacet milionů korun měla zájem společnost, která běžně působí v Praze. A nabídla cenu šestnáct milionů korun,“ potvrdil Dufek.

Stupňující se tlak cenové soutěže podle něj ale může vést k tomu, že firmy neodvedou kvalitní práci. A to, co kraj ušetřil na investičních nákladech, za krátkou dobu zaplatí na opravách a neefektivním provozu.

Kromě nabízené ceny tak firmy budou muset kraji v budoucnu popsat i to, jak dlouhou životnost výsledek jejich práce bude mít. Na nové metodice už pracují odborníci z brněnské techniky. „Jako příklad můžeme uvést například výměnu oken. Podle toho, jaký materiál na jejich obnovu vyberete, se budou odvíjet nejen náklady. Ale také jejich kvalita. U každé zakázky je proto třeba popsat i předpokládaný cyklus životnosti a oprav stavebních děl,“ vysvětlila Jana Korytárová ze Stavební fakulty brněnského vysokého učení technického.

Odborníci na korupční rizika nápady Jihomoravského kraje ocenili. „Podobný portál zvaný Zakázky pod lupou má například pražský magistrát. Neříkám, že je možné pouhým zveřejněním korupci ve veřejných zakázkách vymýtit zcela, vždy zbývá prostor, jak například ovlivnit podmínky zadávání. Je to ale další krok, který takové jednání ztíží,“ pochválil novinky šéf české Transparency International David Ondráčka.

Možnost využívat krajskou webovou mají později dostat i radnice jihomoravských obcí a měst. Zveřejňování stavebních zakázek prostřednictvím internetu ale není jediný způsob, jakým se kraj pokouší prostor pro korupci zmenšit. Od začátku listopadu například na krajském úřadě funguje telefonní linka, kam se mohou lidé s podezřením na úplatkářství a nečistou hru v krajských organizacích obracet. Prozatím je na ní ale většinou ticho, za víc než tři týdny provozu přinesla pouze devět podnětů „Jde většinou o anonymní, nepříliš závažná oznámení. Očekáváme, že postupem času bude linka mnohem vytíženější. Lidé si na ni musí teprve zvyknout,“ podotkl šéf kontrolního výboru Stanislav Nevrkla.

Hotová je i takzvaná mapa korupčních rizik, který zachycuje víc než dvě stovky rizikových situací kraje. „Jako největší riziko jsme vyhodnotili neoprávněnou změnu nebo neplnění podmínek smlouvy. Za druhé šití zakázek na míru konkrétního dodavatele,“ dodal Nevrkla.