Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě univerzity, který recepturu dozoroval.

Grafitti v Brně - Akce Výročí staré Tišnovky, která připomene 60. výročí od průjezdu posledního vlaku po železniční trati, pro níž se vžil tento název.
Nadšenci se vydali po stopách zrušené trati v Brně, připomíná ji kniha

Mendelova univerzita už několik let vychovává sládky. Ti se na škole naučí vařit pivo díky zkušebnímu pivovaru. Mendelbier uvařili už potřetí.

„Zatímco v minulých letech se Mendelbier vařil spíše ojediněle ke slavnostním příležitostem, letos bude k dostání po celé léto. Zajímavostí je, že hned vedle někdejšího klášterního pivovaru na Starém Brně Mendel svoje epochální objevy učinil. To je pro nás inspirací," poznamenal mluvčí univerzity a pivovarský historik Filip Vrána.

Sládek Moravie Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo," řekl vrchní sládek pivovaru Moravia Martin Hrubeš.

Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s luskem hrášku.