„V parku je nová cestní síť, lavičky, odpočívky pro děti a odpadkové koše," sdělila rosická starostka Andrea Trojanová. Od zámecké zahrady je cesta vydlážděná žulovými kostkami. Na dalších stezkách chodí lidé po štěrku.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkDo části parku přidali představitelé města veřejné osvětlení a také kamerový systém. Kamery už zachytily vandaly řádící v nově upraveném parku.

Kastelán rosického zámku Ludvík Vaverka.
Z úředníka kastelánem rosického zámku. Vaverka chodí do práce rád, z ní nerad

Při obnově se pracovníci zaměřili také na stávající dřeviny, u nichž se potýkají se stejnověkostí. Tedy že byly vysazené naráz a ve stejnou dobu jim hrozí i konec. Některé teď kvůli bezpečnosti pokáceli, stromy byly na hranici životnosti. Jiné se dočkaly zdravotních řezů ve snaze o prodloužení života.

V srpnu projeli cyklisté po stezce před Bílovicemi nad Svitavou s omezením, od pondělí 11. října musí kvůli její uzavírce jinudy.
Komplikace na cyklistické tepně z Brna do Bílovic. Problémový úsek zase uzavřou

Náklady na revitalizaci zanedbaného parku byly okolo deseti milionů korun. Zástupcům města se podařilo získat na zeleň dotaci jeden a půl milionu, poslouží i na část následné péče.

O obnovený park se starají pracovníci příspěvkové organizace města Správa zámku Rosice. Kvůli tomu do jejich týmu přibyla nedávno nová zahradnice.